Nyugat-Európa bezár karácsonyra és az év végére is a koronavírus miatt

Vágólapra másolva!
A legtöbb nyugat-európai országban a téli ünnepek, azaz karácsony és szilveszter alatt nemcsak, hogy érvényben maradnak a koronavírus-járvány miatt az eddig meghozott korlátozó intézkedések, hanem még szigorítanak is rajtuk. Olyan helyek is vannak, ahol kifejezetten a szentestére és a szilveszterre hoznak még keményebb korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Olaszország

Az olasz kormány intézkedései az ünnepi időszakra, a december 21. és január 6. közötti napokra fognak vonatkozni. Ebben az időszakban tilos lesz az egyik tartományból a másikba való átutazás, kivéve ha ez engedélyezett munkavégzés vagy súlyos egészségi indok miatt szükséges.

A TILTÁS A KEVÉSSÉ JÁRVÁNYVESZÉLYES, VAGYIS SÁRGA SZÍNŰ TÉRSÉGEK KÖZÖTTI MOZGÁSRA IS VONATKOZIK.

A tilalom érvényes a más régiókban található telkekre, nyaralókba, rokonok otthonába történő utazásra is.

Karácsonykor, azaz december 25-én és 26-án, valamint újévkor, január elsején a városok, települések közötti mozgás is tiltott,

ami azt jelenti, hogy például Rómából nem lehet az egyik közeli elővárosba sem átmenni, se gépkocsival, se vonattal, még a legközelebbi rokonokhoz, szülőkhöz, gyerekekhez sem.

Az ellenőrzéseket, ahogyan eddig is, a sztrádakapuknál, a vasútállomásokon végzik, valamint hatósági felszólításra köztéren is igazolni kell a tartományon, városon kívüli mozgást. Az ünnepek alatti családi találkozók nem számítanak elfogadott indoknak. Kivételt csak az jelent, ha egy-egy családtag egyedül élő idős rokonnal tölti az ünnepnapokat, segítséget nyújtva.

A karácsonyi miséket, úgy tűnik, meg lehet majd tartani Olaszországban, azonban mivel este 10 órától kijárási tilalom van, ezért az éjféli misének jóval tíz óra előtt be kell fejeződnie, hogy az emberek hazaérjenek.

Ausztria

Az osztrák kormány december 11-én döntött a karácsonyra és szilveszterre vonatkozó járványügyi szabályokról. Ezek alapján

érvényben marad a reggel 6 és este 8 óra közötti kijárási tilalom az ünnepek alatt is, és a találkozásokat két különböző háztartás között tizenkét főben maximalizálták,

tehát legfeljebb hat felnőtt és hat gyerek lehet jelen egy helyen.

Ez alól kivételt csak szenteste és karácsony első napja jelent majd, amikor tíz felnőtt és a hozzájuk tartozó gyerekek találkozása két napig megengedett lesz.

- hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár.

December 26-ától viszont a jelenleg is érvényben lévő szabályozások lépnek újra életbe, ami a találkozások létszámát és a kijárási korlátozásokat illeti. December 31-én ugyan egy napra feloldják az éjszakai kijárási korlátozást, de a maximum hat felnőtt, hat gyerek találkozási szabály életben marad.

EZ AZT JELENTI, HOGY IDÉN AUSZTRIÁBAN IS ELMARADNAK A NAGY SZILVESZTERI PARTIK, MELYEK A KANCELLÁR SZERINT KATASZTRÓFÁT JELENTENÉNEK JANUÁRRA NÉZVE.

Németország

Németországban december 13-án döntöttek újabb példátlan korlátozások bevezetéséről, amelyek mától, december 16-tól január 10-ig hatályosak. Ezekre azért volt szükség, mert a fertőzöttek száma exponenciálisan nő.

Valamennyi tartományban az a legfőbb szabály, hogy

csak az alapvető létszükségleti cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva, fel kell függeszteni a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokat, így például bezárnak a fodrászatok is.

Leáll a közoktatás (kivéve a végzős évfolyamokat), csak ügyeleti rendszerben vigyáznak azokra a gyerekekre, akiket nem lehet hova vinni.

Az üres Marienplatz tér München központjában, december 10-én. Forrás: AFP/Christof Stache

Továbbra is legfeljebb két háztartás tagjai találkozhatnak, és a 14 éven aluli gyermekeket nem számítva maximum öt ember. Ezt a korlátozást karácsonykor - december 24-től 26-ig – kissé lazítják, ünnepelni minden háztartásba meghívhatnak legfeljebb négy embert, de csak közeli hozzátartozókat.

Szilveszterre és újév napjára viszont újabb gyülekezési tilalmat vezetnek be az egész országban.

A tűzijátékok értékesítését betiltják. A közterületi alkoholfogyasztást már december 16-tól megtiltják.

Hollandia

A holland kormány december 14-én jelentette be, hogy

A SZABÁLYOZÁS SZERINT A MOZIK, A SZÍNHÁZAK, AZ USZODÁK ÉS A FODRÁSZATOK, ILLETVE A NEM ALAPVETŐ ÁRUKAT KÍNÁLÓ ÜZLETEK IS BEZÁRNAK.

Utcai tesztelés Rotterdamban Forrás: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Bezárnak az iskolák és az óvodák is, a közeli családtagokon kívül mindenki legfeljebb két emberrel találkozhat, karácsony este hárommal.

Nyitva csak az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a bankok maradhatnak.

Nyitásra leghamarabb január 19-én lehet számítani, így

karácsonykor és szilveszterkor is érvényben lesz a vesztegzár.

Franciaország

Franciaországban december 24-én, a karácsony estére tekintettel nem lesz korlátozás, de 25-én és 26-én igen, tehát minden marad a régiben.

Szilveszterkor azonban este 8 órától tilos lesz az utcán tartózkodni.

Az október 30-án életbe lépett általános karantént és indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, amely szerint este 8 és reggel hat óra között nem lehet utcára menni.

Bezárt üzletek Párizsban, háttérben a Sacre Coeur Bazilika

Jean Castex miniszterelnök december 10-én arról beszélt,

A francia kormány észrevehetően kapkod.

Eredetileg arról volt szó, hogy december közepén újra megnyitnak a színházak, mozik, múzeumok, de ezt elhalasztották januárra. Egy héttel korábban még arról beszéltek, hogy december 31-én sem lesz kijárási tilalom, végül - ahogy a színházak és a mozik esetében - a korábbi enyhítő döntést felülvizsgálták. A francia híradók ugyanakkor arról számolnak be riportjaikban:

a hatóságok nem tudják, hogyan fogják megakadályozni az illegális szilveszteri bulikat.

Svédország

Stefan Löfven svéd szociáldemokrata miniszterelnök december 8-án nyomatékosan felszólította az ország lakosságát, hogy

„Az idén a karácsony nem lehet a megszokott. A járványhelyzet nem javul, ezért ez a szigorú létszámkorlátozás érvényben marad. Kisebb körben ünnepeljétek a karácsonyt és az újévet!" - hangsúlyozta múlt keddi sajtótájékoztatóján a kormányfő.

Löfven hozzátette: Svédországban mindenki felelősséggel tartozik azért, hogy az ország ne lépjen magas fertőzöttségi mutatókkal az új évbe.

Svédország tavasszal, a járvány kezdetén egyáltalán nem vezetett be szigorú korlátozásokat, emiatt azután jóval többen haltak meg a ragály miatt, mint Skandinávia más államaiban.

A nyolcfős gyülekezési plafont csak novemberben vezették be.

Norvégia

Erna Stolberg norvég kormányfő december 2-ai bejelentése alapján minden háztartás - tekintet nélkül nagyságára -

legfeljebb tíz vendéget fogadhat két alkalommal, azaz karácsony este és szilveszterkor.

A nem közös háztartásban élőknek pedig egyméteres távolságot kell egymástól tartaniuk.

A miniszterelnök még arról beszélt, hogy a távolságtartási szabályok a teljes ünnepre érvényesek:

Az egyébként érvényes ötfős korlátozás ez év végéig fennmarad. Erna Stolberg továbbá felszólította a norvégokat, hogy a templomokban is egyszerre ötvenen vehetnek részt a szertartáson.