A szennyezett londoni levegő okozta egy gyerek halálát egy brit halottkém jelentése szerint

London szmog
(FILES) This file photo taken on April 22, 2011 shows St. Paul's Cathedral is seen among the skyline through the smog in central London on April 22, 2011. Britain said on July 26, 2017 it will outlaw the sale of new diesel and petrol cars and vans from 2040 in a bid to cut air pollution but environmental groups said the proposals did not go far enough. Environment minister Michael Gove announced the move as part of the government's keenly-awaited Ł3 billion ($3.9 billion, 3.4 billion euro) air pollution plan, which will demand that councils propose measures by March next year to reduce nitrogen dioxide (NO2) levels. / AFP PHOTO / Leon NEAL
Vágólapra másolva!
A levegő szennyezettsége okozta egy kislány halálát Londonban - állapította meg egy brit halottkém. Először fordult elő, hogy a légszennyezettséget nevezték meg egy személy halálának okaként Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A kilencéves Ella Kissi-Debrah 2013-ban halt meg a brit fővárosban, miután végzetes asztmarohamot kapott.

A szennyezett londoni levegő okozta a kilencéves Ella Kissi-Debrah halálát Forrás: AFP/Leon Neal

Édesanyja, Rosamund Kissi-Debra hosszú küzdelmet folytatott azért, hogy a hatóságok elismerjék, lánya halálát a levegő szennyezettsége okozta. Az üggyel kapcsolatban az hozott fordulatot, hogy egy

2018-ban publikált bizonyíték szerint veszélyes szintű volt a levegő szennyezettsége azon a környéken,

a lewishami déli körgyűrű mellett, ahol éltek.

A szennyezettség a tünetek súlyosbodását okozta

A kislány halála ügyében folytatott, 2014-ben zárult vizsgálat "akut légzési elégtelenséget" állapított meg a halál okaként. A négy évvel később nyilvánosságra hozott új bizonyíték alapján azonban a felső bíróság megsemmisítette az ítéletet, és engedélyezte egy új vizsgálat lefolytatását, ami idén zajlott le.

Philip Barlow helyettes halottkém elmondta: a vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy Ella asztmától halt meg, amelyet a nagyon szennyezett levegő okozott. Mint mondta, a jelentésben akut légzési elégtelenség, súlyos asztma és a szennyezett levegő szerepel.

A szakértő szerint a kislány 2013-ban, a halála előtt

az Egészségügyi Világszervezet ajánlását meghaladó szintű nitrogén-dioxidnak és szálló pornak volt kitéve,

aminek elsődleges forrása a forgalom okozta károsanyag-kibocsátás volt.

Barlow hozzáfűzte, hogy Ella édesanyja nem rendelkezett információval a levegőszennyezettség okozta egészségügyi kockázatról és arról, hogy ez az asztma súlyosbodását okozhatja.

Ha megfelelő tájékoztatást kapott volna az édesanya, megtehette volna a szükséges lépéseket, amelyekkel esetleg meg lehetett volna előzni Ella halálát - mondta ki a halottkém.