Brüsszel a bevándorlás elutasítása miatt bünteti Magyarországot

Horizontal IMMIGRATION REFUGEE TENT-REFUGEES REFUGEE CAMP BRIDGE POVERTY CORONAVIRUS COVID-19 PROTECTIVE MASK
Migrants wearing a disposable mask wait to be evacuated at a makeshift migrant camp set below the A1 highway in the north of Paris' popular suburb of Saint-Denis on November 17, 2020. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
Vágólapra másolva!
Döntött az Európai Bíróság: Brüsszel megint a bevándorlás elutasítása miatt akarja büntetni Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság ítélete szerint Magyarország nem teljesítette a migránsokkal kapcsolatos uniós jogi kötelezettségeit. Vagyis:

Brüsszel megint bünteti Magyarországot a bevándorlás elutasítása miatt.

Brüsszel megint a migránsok pártjára állt Forrás: AFP/Christophe Archambault

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen több uniós irányelvre hivatkozva, amelyek szerintük sérültek, például azzal, hogy menedékjog iránti kérelmet kizárólag tranzitzónában lehet benyújtani, ezekről mindig a tranzitzónában döntenek, és nem adnak akkor sem belépési engedélyt, ha négy héten túl születik döntés, vagyis ezalatt végig a tranzitzónában kell lenniük a migránsoknak. Az illegális migránsok kiutasításának eljárása sem tetszik a Bizottságnak, és az sem, hogy Magyarország nem biztosítja, hogy az elutasításokkal szemben benyújtott jogorvoslat halasztó hatályú legyen, vagyis időt nyerjenek ezzel a migránsok. Az Európai Bíróság gyakorlatilag a Bizottság minden kifogásával egyetértett, a magyar érv pedig nem érdekelte őket, hogy a migrációs válság során a szabályoktól való eltérést Magyarország biztonságának megőrzése indokolja.