Lövöldözések, bandaháborúk törtek ki az Egyesült Államok több nagyvárosában, mert a baloldali vezetés leépítette a rendőrséget

George Floyd, USA, Amerikai Egyesült Államok, erőszak, rendbontás, tüntetés, demonstráció
SEATTLE, WA - MAY 30: Protesters riot in the streets following a peaceful rally expressing outrage over the death of George Floyd on May 30, 2020 in Seattle, Washington. Protests have erupted nationwide after Floyd died while in the custody of police in Minneapolis. Karen Ducey/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A George Floyd halála ürügyén utcára vonuló radikális baloldali szervezetek, mint a Black Lives Matter (BLM) és az Antifa már június óta követelik az amerikai nagyvárosokban a rendőrség költségvetésének jelentős mértékű csökkentését, szélsőséges esetekben a finanszírozás teljes körű megvonását, ami a rendőrség felszámolásával járna. Bár ez utóbbira néhány kivételtől eltekintve (például Minneapolis) nem került sor, számos, a baloldali demokraták vezette amerikai nagyváros drasztikusan csökkentette a rendőrség költségvetését, ennek eredménye pedig a lövöldözések számának a drámai mértékű emelkedése lett. A Post Millennial összefoglalója rávilágít erre a tendenciára Portland, New York, Seattle, Los Angeles és Austin esetében.
Vágólapra másolva!

Portland

A radikális baloldal nyomásának eleget téve Portland demokrata polgármestere, Ted Wheeler még júniusban

7 millió dollárral csökkentette a helyi rendőrség 2020-as költségvetését.

Az elvont 7 millió dollárt részben a „rendőri elszámoltatás növelésére", részben „a fekete és más színes bőrű közösségek jobb integrációjának az elősegítésére" költötték.

Ennek az lett az eredménye, hogy

Portlandben jelentősen megugrott a lövöldözések száma,

ami az időintervallum tekintetében egyértelműen az utcai radikális baloldali erőszakhullámmal hozható összefüggésbe.

A 2019-es évhez viszonyítva, míg 2020. januártól májusig „csak" 10,8 százalékkal emelkedtek a lövöldözések, addig júniusban 96,8 százalékkal, júliusban 186,1 százalékkal, augusztusban 195,1 százalékkal, míg szeptemberben már 243,8 százalékkal.

Bűnügyi statisztikák 2019 - 2020 | Portland Police Bureau report Forrás: thepostmillennial

Bár decemberre vonatkozóan még nincsenek statisztikai adatok, a hírportál emlékeztet rá, hogy

az újonnan létrejött anarchista-szeparatista zónában (Red House Autonomous Zone-RHAZ) az elmúlt 10 napban elég sok lövöldözés volt.

A témáról az Origo itt írt részletesen.

New York

Az Egyesült Államok legnépesebb városában, New Yorkban, a Demokrata Párt radikális baloldali szárnyához tartózó, Bill de Blasio polgármester szintén júniusban

1 milliárd dollárral csökkentette a helyi rendőrség költségvetését.

Ezzel párhuzamosan a helyi rendőrség négy részlege közül kettőt megszüntettek, így elbocsátottak majdnem 2 ezer rendőrt.

Bill de Blasio Forrás: AFP/2020 Getty Images/Scott Heins

A költségvetési tervezet szerint 2021-ben is hasonló nagyságú összeget vonnak el a rendőrségtől, dacára azok tiltakozásának.

Az így megspórolt pénzek egy részét LMBTQ-témákra fogják fordítani,

1,8 millió dollár jut majd az LMBTQ-ideológia iskolai propagálására, 1,4 millióból LMBTQ-vezetői képzéseket fognak nyújtani a város valamennyi negyedében, a transz egyenlőségi programot pedig az adófizetők 1,9 milliójával dobják meg.

A rendőrség kivéreztetésének az eredmény eNew Yorkban is a lövöldözések számának a drasztikus emelkedése lett.

A radikális baloldali zavargások kitörése után 2020 júniusában, 2019 azonos időszakához képest 130 százalékkal volt több lövöldözés, júliusban 177 százalékkal, augusztusban pedig 166 százalékkal.

Christopher Herrmann, a New York-i rendőrség volt bűnügyi elemző-felügyelője az nyilatkozta, hogy

A pontos és végleges statisztikák jövő évben készülhetnek el.

Seattle

A radikális baloldal kívánságának eleget téve Seattle kizárólag baloldali képviselőkből álló önkormányzata, augusztusban, egyhangúan elfogadta azt a tervezetet, hogy 2020 hátralevő részében 14 százalékkal csökkentsék a rendőrség költségvetését.

Ezzel összefüggésben kirúgtak 100 rendfenntartót, ennek hírére Carmen Best,

a város első fekete, és egyben első női rendőrfőnöke 28 év szolgálat után kérte a nyugdíjazását, így fejezve ki tiltakozását.

Carmen Best szerint a visszavonulásáról szóló döntése mögött

Korábban a konkrét esetről az Origo itt írt.

A seattle-i KOMO News hírportál felmérése alapján a válaszadók 94,2 százaléka gondolta úgy, hogy az önkormányzat a felelős a rendőrfőnök távozásáért.

Los Angeles

A második legnépesebb amerikai város, Los Angeles demokrata vezetése júniusban, azonnali hatállyal 150 millió dollárral csökkentette a rendőrség költségvetését.

A döntést Eric Garcetti polgármester személyesen hozta meg, amit üdvözölt a radikális baloldalhoz közel álló Kamala Harris alelnökjelölt.

Kamala Harris Forrás: AFP/2020 Getty Images/Tasos Katopodis

A témával kapcsolatosan Harris azt mondta az ABC Good Morning America című műsorában, hogy

Los Angeles legfrissebb, januártól novemberig terjedő bűnügyi statisztikái alapján 2019-hez képest 34,1 százalékkal nőtt a lövöldözések, 30 százalékkal a gyilkosságok és 8,3 százalékkal a súlyos testi sértések száma.

Bűnügyi statisztikák | Los Angeles Police Department report Forrás: thepostmillennial

Austin

Texas állam fővárosának, Austinnak a kizárólag demokratákból álló önkormányzati képviselő-testülete augusztusban egyhangúan szavazta meg, hogy

2020 hátralévő hónapjaira nézve 34 százalékkal csökkentse a rendőrség 434 millió dolláros költségvetését.

A 34 százalékos csökkentés hozzávetőlegesen 150 milliónak felel meg. Ebből 21 millió dollárt jóléti kiadásokra irányoztak elő,

100 ezer dollárt azonban „az abortuszhoz való hozzáférés elősegítésére", ami elég nagy felháborodást váltott ki.

A rendőrség forrásainak a csökkentésével összefüggésben, 2020 szeptemberében 40 százalékkal, októberben pedig 54 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma 2019 ugyanezen időszakához viszonyítva. Novemberről még nem közöltek statisztikákat.

Austinról tudni kell, hogy a konzervatív-republikánus Texason belül egyfajta „demokrata szigetnek" számít, még Dallasszal és Houstonnal való összehasonlításban is.