Egybehangzó sajtóértesülések szerint a francia államfő koronavírustesztje pozitív lett. Az információt az államfői hivatal, az Élysée-palota közleményében megerősítette. A közlemény alapján Emmanuel Macron 7 napos karanténba vonul, de onnan folytatja a munkáját. Jean Castex miniszterelnök kontaktszemély lehet, az egyik hírportál szerint ő már jelezte, hogy önkéntes karanténba vonul. Ezt az információit megerősítette a miniszterelnöki hivatal, a Matignon-palota is.

Először a Mediavenir francia hírportál közölte, hogy Emmanuel Macron államfő az elvégzett teszt alapján koronavírusos.

Ezt az értesülést nemsokára megerősítette az AFP hírügynökség, a Deutsche Welle és az RT is.

 

Az AFP-nek a francia államfői hivatal, az Élysée-palota közleményében megerősítette, hogy miután Macron észlelte az első, enyhe tüneteket, koronavírustesztet végeztetett, amelynek az eredménye pozitív lett. Emmanuel Macron 7 napos karanténba vonul, de továbbra is folytatja a munkáját.

A BFMTV szerint az államfő jól van, a tünetei enyhék.

A vezető konzervatív napilap, a Le Figaro videóriportja alapján Olivier Véran egészségügyi miniszter a párizsi nemzetgyűlésben bejelentette, hogy a pozitív tesztet produkáló Macron egyik valószínűsíthető kontaktszemélye Jean Castex miniszterelnök.

Az RT értesülése szerint Jean Castex már jelezte, hogy önkéntes karanténba vonul, így a korábban tervezettekkel ellentétben a mai napon nem vesz részt a szenátus ülésén.

Ezt a hírt megerősítette a miniszterelnöki hivatal, a Matignon-palota is.

A Mediavenir cikke alapján már lemondták Macron Libanonba tervezett hivatalos útját.

A portál felhívja rá a figyelmet, hogy a francia államfő kontaktszemélye lehet António Costa portugál miniszterelnök is, akit szerdán fogadott Párizsban.

Emmanuel Macron francia elnök fogadja António Costa portugál miniszterelnököt a párizsi Elysée-palotában, 2020. december 16-án.Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A Mediavenir azt írta a spanyol El País-ra hivatkozva, hogy Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez bejelentette: december 24-ig önkéntes karanténba vonul, mivel nemrég találkozott Macronnal.

Sajtóhírek szerint a hétfői, december 14-i Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) konferenciáról lehet szó, amelyet Párizsban rendeztek meg, az OECD megalakulásának 60. évfordulója alkalmából. Az eseményen jelen volt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Angel Gurría, az OECD főtitkára, Emmanuel Macron francia elnök, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Audrey Azoulay, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója, miután felavatták az OECD alapításának hatvanadik évfordulója alkalmából készített emléktáblát a szervezet párizsi központjában, 2020. december 14-én.Forrás: AFP/MTI/MTVA/Martin Bureau

Pedro Sánchez pedig még aznap találkozott a francia főváros spanyol származású polgármesterével, Anne Hidalgóval.