Phenjan végső célja a nukleáris fegyverkezéssel nem más, mint, hogy fenntartsa a diktatúrát és megőrizze a jelenlegi vezetés irányító szerepét, ezért az Egyesült Államoknak rendeznie kellene kapcsolatait Észak-Koreával, és végleges békemegállapodást kellene aláírni az 1950 és 1953 között vívott koreai háborút lezárandó - fogalmazott egy csütörtöki virtuális rendezvényen az Egyesült Államok korábbi tárgyalója.

Joseph de Trani szerint nem életképes megoldás a kommunista rezsim elismerése atomhatalomként, mert az fegyverkezési versenyhez és instabilitáshoz vezetne a térségben.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető 2020. november 15-énForrás: AFP/Str

"Egy atomfegyverekkel felszerelt Észak-Korea arra ösztökél és bátorít majd másokat is, hogy felfegyverkezzenek. Legyen szó Dél-Koreáról, Japánról vagy Tajvanról. Más országok is atomfegyvert akarnak majd, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok tartósan elkötelezett a nukleáris elrettentés mellett a térségben" - fogalmazott a diplomata, aki szerint éppen ezért nem engedheti meg az Egyesült Államok, hogy Észak-Korea megtartsa atomfegyvereit.

De Trani szerint az észak-koreai vezetés rendszerváltástól tart, és elrettentésként fejleszti nukleáris képességeit.

Joseph de Trani 2006 és 2010 között a hírszerzési igazgató hivatalában dolgozott észak-koreai misszióirányítóként, 2003 és 2006 között pedig a külügyminisztérium különmegbízottja volt az Észak-Koreával folytatott, de végül megfeneklett, hatoldalú tárgyalásokon.