Kiszabadították a 350 diákot, akiket iszlamisták raboltak el

Boko Haram, iszlamista, terrorszervezet, Nigéria, fegyverarzenál
Arms and ammunitions recovered from Boko Haram jihadists are displayed at the headquarters of the 120th Battalion in Goniri, Yobe State, in Nigeria's restive northeast, on July 3, 2019. - Boko Haram's decade-long campaign of violence has killed 27,000 people and displaced about two million in Nigeria. The insurgency has spilled over into neighbouring Niger, Chad and Cameroon, prompting formation of a regional military coalition to defeat the jihadist group. (Photo by AUDU MARTE / AFP)
Vágólapra másolva!
A nigériai biztonsági erők kiszabadították csütörtökön azt a közel 350 iskolás fiút, akiket a gyanú szerint iszlamista fegyveresek raboltak el egy hete az ország északi részén.
Vágólapra másolva!

A múlt pénteki emberrablás elkövetőjeként a Boko Haram iszlamista terrorszervezet jelentkezett egy kedden közzétett hangfelvételen. A fegyveres támadók éjszaka hatoltak be a Katsina állambeli Kankara városának bentlakásos középiskolájába, és elhurcoltak magukkal több száz diákot. Az elmúlt években ez volt a legnagyobb ilyen incidens a térségben.

Katsina állam kormányzója, Aminu Bello Masari az NTA állami televíziónak azt mondta, hogy a biztonsági erőknek sikerült kiszabadítaniuk mind a 344 fiút, akiket a szomszédos Zamfara állam egyik erdőségében tartottak fogva elrablóik.

- mondta.

A mentőakciót végrehajtó katonák bekerítették azt a helyet, ahol a diákokat fogva tartották, de

parancsuk volt rá, hogy ne használják fegyvereiket.

A kormányzó elmondta, hogy előzőleg közvetítőkön keresztül kapcsolatba léptek az emberrablókkal, hogy biztosítsák a gyerekek sértetlen elengedését. "Hála istennek megfogadták a tanácsunkat, és egyetlen lövés sem dördült el" - tette hozzá. A fiúkat visszaszállították Katsina államba, ahol orvosi vizsgálaton estek át, és még pénteken hazatérhettek családjukhoz.

A Boko Haram iszlamista terrorszervezettől lefoglalt fegyverek (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Audu Marte

Elrablásuk nagy figyelmet váltott ki Nigéria szerte, mivel a fekete-afrikai ország évek óta felzaklatott állapotban van a rossz biztonsági helyzet miatt, és élesen él a lakosság emlékezetében a Boko Haram 2014-es terrorcselekménye, amelyben 270 iskolás lányt hurcoltak el az északkeleti Chibok városból. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki világszerte.

Muhammadu Buhari államfő a kankarai támadás miatt fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el az ország minden iskolájában.

A dzsihadista Boko Haram szervezet célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén.

A szervezet azonban Katsinától több száz kilométerre keletre, a Csád-tó környékén tevékenykedik. Az emberrablást ezért kezdetben más fegyveres csoportoknak tulajdonították, amelyek terrorizálják a helyi lakosságot, általában váltságdíjat követelve a túszul ejtett emberek szabadon bocsátásért.