Év eleje óta tart az amerikai kormányzati hálózatokat feltörő hackertámadás

Hacker attack Sports INTERNET Berlin Hackers Hacker attack cyber security Darknet Cyber Safety and security Programmer illicit Data theft Password Password change Cybercrime Dataset Records Security issues
ILLUSTRATION - 16 July 2019, Berlin: A man sits in front of three screens with text. Photo: Annette Riedl/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Legalább március óta tart az a kiterjedt kibertámadás, amelynek révén hackereknek sikerült behatolniuk az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába - erősítette meg csütörtökön a belbiztonsági minisztériumhoz tartozó infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökség, a CISA.
Vágólapra másolva!

A hackerek "türelemről, műveleti biztonságról és mindenre kiterjedő jártasságról tettek tanúbizonyságot e behatolások során" - állapította meg nyilatkozatában a CISA, amelyet négy nappal azután adott ki, hogy utasította a kormányzati intézményeket, válasszák le számítógépeiket a hackerek által kihasznált SolarWinds szoftverről.

A SolarWindet számos kormányzati intézmény és magáncég használja az Egyesült Államokban.

Még tart a nyomozás annak tisztázására, hogy pontosan milyen kiterjedtségű volt ez a kibertámadás, és a támadók milyen információkhoz jutottak hozzá.

A támadást biztonsági szakértők széles körének meggyőződése szerint Oroszország által támogatott hackerek követték el. (képünk illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Annette Riedl

A behatolást először a FireEye amerikai kiberbiztonsági cég jelentette, az Egyesült Államok hírszerző ügynökségeit is értesítve arról támadásról, amelyet a jelek szerint egy állami szereplő hajtott végre, és "kormányzati ügyfeleket" vett célba. A támadást biztonsági szakértők széles körének meggyőződése szerint

Oroszország által támogatott hackerek követték el.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn valótlanoknak minősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Oroszország áll az amerikai pénzügyminisztérium és a Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (NTIA) számítógéprendszere elleni behatolások mögött. Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága szerdán megerősítette, hogy a hírszerző ügynökségektől tájékoztatást kaptak a kibertámadásról.

"E támadás súlyossága és időtartama jól mutatja, hogy továbbra is hatalmas és sürgős teendőink vannak kulcsfontosságú információink és hálózataink védelme terén, s hogy az ellenégeinknél gyorsabban kell cselekednünk, hogy lépést tudjunk tartani" - hangsúlyozta egy nyilatkozatban Adam Schiff, a hírszerzési bizottság elnöke.

A tisztségviselők által ezen

a héten nyilvánosság elé tárt tömeges kiberhadjárat a Microsoft amerikai szoftverfejlesztő óriást is elérte

- mondták a Reuters hírügynökségnek az ügyet jól ismerő források.

A redmondi székhelyű vállalat maga is használta a SolarWinds társaság hackerek által kihasznált hálózatkezelő szoftverét, és saját terjesztésű alkalmazásai révén mások is kitetté váltak a támadásnak. A Microsoft azonban egyelőre nem válaszolt a Reuters érdeklődésére, hogy felhasználói közül hány embert érinthettek a megfertőzött alkalmazások.