Berlinben idén decemberben bekövetkezett az, amit a négy évvel ezelőtti, egy tunéziai migráns által elkövetett terrortámadás óta várnak a halálos áldozatok hozzátartozói: elmarad a karácsonyi vásár. Az intézkedésre persze a járványhelyzet miatt került sor, mégis sokan üdvözlik, mondván: az, hogy nincs nyüzsgés, zene és forralt bor a Breitscheidplatz-on, méltó megemlékezésre ad alkalmat Németország történetének legbrutálisabb terrortámadásának évfordulóján. Új terrorellenes koncepció is született a napokban, amit azonban számos helyről kifogásolnak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Éppen négy esztendeje, hogy egy Anis Amri nevű tunéziai migráns terrorista megölt egy lengyel kamionsofőrt, elrabolta a járművét, majd azzal nagy sebességgel belehajtott a berlini Breitscheidplatzon megrendezett karácsonyi vásár forgatagába, 12 ember életét kioltva és több mint száz embernek sérülést okozva.

Anis AmriForrás: AFP/Handout

A tragikus eset természetesen máig ható, mély nyomot hagyott az áldozatok családjában és a társadalomban, ahogy azt is sokan aggasztónak tartják a mai napig – különösen a közelmúltbéli bécsi támadás fényében –, hogy a terrorista akciót a német hatóságok az előzetes jelek és figyelmeztetések ellenére sem tudták megakadályozni.

A berilini terrortámadás kamionja.Forrás: AFP/Michael Kappeler

Ezeket a problémákat a berlini regionális belügyminiszter, Andreas Geisel is elismerte a napokban.

A szociáldemokrata (SPD) tárcavezető az évforduló közeledtével, pénteken bemutatta új terrorizmus-ellenes koncepcióját, amely nagyrészt a berlini támadás után megkezdődött intézkedések és átszervezések tapasztalatain alapul. (Geisel néhány napja volt hivatalban, amikor a terrorista akció történt.)

A terrorellenes terv a „Save" nevet kapta, abban a hangsúlyt a biztonsági hatóságok közötti intenzívebb együttműködésre, a rendőrség jobb felszerelésére, az iszlamisták szorosabb megfigyelésére, a deradikalizációs programokra, valamint a rendőrség és a mentőszolgálatok összehangolt együttműködésére helyezték.

Többek szerint azonban a koncepció nem sokat ér, határozottabb intézkedéseket követelnek.Burkard Dregger, a kereszténydemokrata CDU parlamenti csoportjának vezetője úgy fogalmazott, teljesen érthetetlennek tartja, hogy miként lehetséges, hogy egy terrorellenes terv nem tartalmaz semmi újdonságot. Paul Fresdorf, a jobbközép szabaddemokraták (FDP) belső szakértője pedig Geisel 44 oldalas koncepcióját egyszerűen „virágos papírnak" minősítette.

Ütőképes koncepcióra úgy tűnik, valóban szükség lenne, hiszen a berlini hatóságok több tucat olyan fenyegetést tartanak jelenleg számon, amelynek bármelyike, bármikor valós támadásba torkollhat.

Mint ismeretes, a berlini elkövetőt, Anis Amrit a 2016-os terrorakció után 24 órával azonosították a hatóságok, így sikerült megszöknie Németországból. A tunéziai migráns öt nap múlva olasz rendőrök lőtték le Milánó elővárosában, miután az egy rutinellenőrzés során tüzet nyitott rájuk. A férfiról ezt követően kiderült, hogy hűséget esküdött az Iszlám Államnak, a halála után a terrorszervezet maga ismerte el ezt.