Németország, Hollandia, Belgium és Ausztria sem fogad gépeket az Egyesült Királyságból

Statement by Spahn after cabinet meeting POLITICS GOVERNMENT MEDICINE AND HEALTH brb lbn
Jens Spahn, német szövetségi egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!
A Németország és az Egyesült Királyság, illetve a Németország és Dél-Afrika közötti utazási lehetőségek korlátozására készül a német szövetségi kormány az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) mutációja miatt - jelentették be vasárnap Berlinben. Első lépésként leállítják a Németország és az Egyesült Királyság közötti légi utasforgalmat.
Vágólapra másolva!

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy a németországi repülőterek vasárnap éjféltől nem fogadhatnak járatokat Nagy-Britanniából és Észak-Írországból. A rendelkezés egyelőre december 31-ig érvényes. További korlátozásokról, a január 1-jétől érvényes szabályokról és a Dél-Afrikát érintő intézkedésekről hétfőn kezdik meg az egyeztetéseket - mondta a miniszter.

Jens Spahn, német szövetségi egészségügyi miniszter. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfgang Kumm

Kiemelte, hogy

Németországban egyelőre nem mutatták ki az eddigieknél erősebben fertőző vírusváltozatot.

A légi utasforgalom leállításáról szóló döntést a szövetségi közlekedési minisztérium rendelete részletezi. A tilalom csak az utasszállító járatokra vonatkozik, teherszállító repülőket és németországi bázisra a személyzettel visszatérő gépeket továbbra is fogadhatnak a repterek.

Az ARD értesülése szerint az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét az év végéig betöltő német kormány arra törekszik, hogy a tagállamok lehetőleg egységesen válaszoljanak a mutálódott vírus rohamos terjedésére.

A tervek szerint a szabályozás az EU és az Egyesült Királyság közötti tengeri utakon és a Csatorna-alagúton keresztül zajló közlekedésre terjedhet ki.

Angela Merkel német kancellár. Forrás: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

A televízió szerint Angela Merkel kancellár már egyeztetett is az ügyben telefonon az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével és a francia kormányfővel, Charles Michellel, Ursula von der Leyennel és Emmanuel Macronnal.

Előzőleg a holland, a belga és az osztrák kormány bejelentette, hogy megtiltják az Egyesült Királyságból induló utasszállító repülők fogadását.

Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre 24 órára - vasárnap éjféltől kezdődőn - vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban. Az ausztriai tilalom kezdetének időpontja még nem ismert.

Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorításokról a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben. Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy

a SARS-CoV-2 Londonban és Anglia délkeleti részén keringő mutációja akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet,

mint az eddigiek. Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és

semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak a vírus új változatával szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint a Dél-Afrikában is terjedő mutációt már szeptemberben azonosították.