A nigériai rendőrök tűzharcba keveredtek az emberrablókkal, ami után sikerül kiszabadítani az elrabolt diákokat. Egyelőre nem tudni, hogy kik követték el a mostani incidenst.

Nyolcvan diákot raboltak el szombat este az észak-nigériai Katsina államban, amikor egy vallási eseményről tartottak hazafelé. Gambo Isah, Katsina állam szóvivője elmondta: telefonon riasztották őket, és közölték, hogy a gyerekeket egy Mahuta falubeli iszlám iskolából hurcolták el. A szóvivő közölte, hogy az emberrablókkal folytatott tűzharc során sikerült kiszabadítani a diákokat, valamint négy másik embert, akiket korábban raboltak el. Az elkövetők után folytatják a nyomozást. Egyelőre nem tudni, kik voltak az emberrablók. Az incidens egy héttel azután történt, hogy

a Boko Haram iszlamista terrorszervezet közel 350 iskolás fiút rabolt el egy Katsina állambeli középiskolából.

A nigériai Kankara állami bentlakásos középiskolájának udvarán emberek 2020. december 12-én, miután az előző éjjel AK-47-es géppisztolyokkal felfegyverzett banditák támadták meg az intézményt és tűzharcot vívtak a rendőrökkel.Forrás: MTI/AP/Abdullatif Yusuf

A fegyveres támadók múlt hét péntek éjszaka hatoltak be Kankara városának bentlakásos középiskolájába, és elhurcoltak magukkal több száz diákot. Az elmúlt években ez volt a legnagyobb ilyen incidens a térségben. A biztonsági erőknek csütörtökön sikerült kiszabadítaniuk mind a 344 fiút, akiket a szomszédos Zamfara állam egyik erdőségében tartottak fogva elrablóik. Muhammadu Buhari államfő a kankarai támadás miatt fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el az ország minden iskolájában.

A dzsihadista Boko Haram szervezet célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén.

A szervezet azonban Katsinától több száz kilométerre keletre, a Csád-tó környékén tevékenykedik. Az emberrablást ezért kezdetben más fegyveres csoportoknak tulajdonították, amelyek terrorizálják a helyi lakosságot, általában váltságdíjat követelve a túszul ejtett emberek szabadon bocsátásért.