Azért támadtak rá egy zsidó család autójára Párizs egyik jelentős részben muszlim migránsok lakta elővárosában, mert hanuka-dalokat énekeltek. A rendőrség időközben elfogta a támadókat, akikről semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra. Az utóbbi években, párhuzamosan a migrációs nyomás erősödésével, egyre több antiszemita jellegű támadásra került sor Franciaországban. És drámai módon tömegessé vált a francia zsidó emberek kivándorlása Izraelbe.

A pénteken őrizetbe vett négy személy előző este inzultált egy zsidó családot Párizs egyik elővárosában, Aubervilliers-ben. A támadók az autójukban gyanútlanul hanuka-dalokat éneklő családra támadtak.

Aubervilliers migránstábora, 2020. július 29-én.Forrás: AFP/Christophe Archambault

Először „B—ssza meg a zsidókat!" kiáltások kíséretében rázni kezdték a kocsit, majd üvegpalackokat törtek szét rajta. A támadás akár halálos is lehetett volna, – rerről ír a a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóirat az Algemeinerre hivatkozva.

A rendőrség által letartóztatott csoport ellen vallási gyűlöletből fakadó bűncselekmény elkövetése miatt fognak vádat emelni. Gerald Darmanin francia belügyminiszter tweet-üzenetében azt írta, hogy mielőbb felelősségre kell vonni őket: tegnap este, a hanuka kellős közepén egy családot sértegettek és inzultáltak, csak mert zsidók. Franciaországban, 2020-ban. A támadók rászolgáltak arra, hogy az eset súlyosságának megfelelő büntetésben részesüljenek.

Karine Franclet, a Párizstól északkeletre fekvő Aubervilliers polgármestere Facebook oldalán írta, hogy a hír mélyen megrázta és a támadást „elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek" tartja.

Aubervilliers számos alkalommal volt antiszemita megnyilvánulások színhelye. Ez év szeptemberében hárman támadtak egy fiatalemberre, aki Dávid-csillagos nyakláncot viselt.2010-es adatok alapjánAubervilliers lakosságának a 41,2 százaléka migráns vagy migrációs hátterű, akiknek elsöprő többsége a Magreb régióból és a szubszaharai Afrikából származik, tehát iszlám vallású emberekről van szó. Egy 2005-ös tanulmány szerint a 18 év alattiak háromnegyede külföldi hátterű.

Egyre több az antiszemita jellegű támadás Franciaországban

2012 márciusi toulouse-i és montauban-i iszlamista terrormerényletekben 7 ártatlan ember halt meg, 3 katona (közülük kettő muszlim volt), az Ozar Hatorah zsidó iskola elleni merényletben pedig egy rabbi és 3 zsidó kisgyerek is meghalt. A gyilkos, az algériai muszlim migráns hátterű Mohammed Merah az Al-Kaida terrorszervezet tagja volt, tényekkel bizonyítható, hogy a merénylet végrehajtására az Al-Kaidától érkezett a parancs, és az is egyértelmű, hogy Merah radikalizálódott iszlamista volt.

2017 szeptemberében Párizs Livry-Gargan nevű elővárosában három afrikai migráns betört egy zsidó családhoz, az idős házaspárt és a fiúkat megkínozták, majd kirabolták őket. A 78 éves családfőt CSAVARHÚZÓVAL SZURKÁLTÁK, KÖZBEN AZT ÜVÖLTÖTTÉK A MIGRÁNSOK, HOGY „ZSIDÓK VAGYTOK, TEHÁT GAZDAGOK, HOGYHA NEM ADJÁTOK ODA A PÉNZETEKET, MEGDÖGLÖTÖK". KÉSSEL IS FENYEGETTÉK ŐKET.

2017 júliusában Sarah Halimi 65 éves ZSIDÓ NYUGDÍJAS ORVOSNŐT A MUSZLIM MIGRÁNS SZOMSZÉDJA MEGKÍNOZTA, AZT ÜVÖLTÖTTE PERCEKIG, HOGY ALLAH AKBAR, MAJD AGYONVERTE, A HOLTTEST FELETT PEDIG IDÉZETEKET OLVASOTT FEL A KORÁNBÓL. EZT KÖVETŐEN KIDOBTA A PÁRIZSI LAKÁS HARMADIK EMELETÉRŐL A MEGGYILKOLT ASSZONYT.

A gyilkos neve egyébként Kobili Traore. 

Sarah Halimi gyilkosa, Kobili TraoreForrás: Facebook

Francis Kalifat, a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif nevű ernyőszervezet elnöke 2018 februárjában azt nyilatkozta, hogy több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek.

A zsidók harmada fél Franciaországban élni

Túlzás nélkül megdöbbentő végeredményt hozó felmérést készített az Ifop közvélemény-kutató cég a Le Parisien felkérésére idén januárban. A következő kérdést tették fel: mennyire félnek a zsidó emberek Franciaországban? A válasz: több mint harmaduk, 34 százalékuk azt mondta, hogy igen, fél. Viszonyításképpen: a nem zsidó francia emberek alig 8 százaléka mondja azt, hogy veszélyben érzi magát, veszélyes a saját országában élni. Természetesen rémisztő a két szám közti különbség (34, illetve 8), de az is közel ennyire nyugtalanító, hogy az ezredforduló környékén még nem volt lényegi különbség a két szám között. A migrációs hullám erősödése és a radikális muszlim előretörése azonban mindent megváltoztatott.

A zsidó fiatalok (18-24 év közötti korosztály) azt mondják, hogy 84 százalékukat már érte antiszemita támadás, verbális vagy konkrét, fizikai. Érthetően a teljes francia zsidó lakosság közül éppen a fiatalok félnek leginkább.

A felmérés szerint a francia zsidó emberek 23 százalékát már érte súlyos fizikai atrocitás - az Ifop példákat is felsorol: pofon, ököl, földre lökés. Elgondolkodtató, hogy a 18-24 év közötti fiatalok 54 százaléka mondta azt, hogy az iskolában már érte őket valamilyen inzultus (a gúnyolódástól kezdve a fizikai erőszakig).

Franciaországban 2017-ben 311 rendőrségi eljárás indult valamilyen antiszemita bűncselekmény miatt, 2018-ban 541. Azaz, 74 százalékos volt akkor a növekedés.