Az Európai Unió a koronavírus elleni védőoltás 15,5 eurós darabonkénti áráról állapodott meg a Pfizer és a BioNTech gyártókkal - derült ki hétfőn egy uniós belső dokumentumból, amelybe betekintést nyert a Reuters hírügynökség.

A bizalmas jellegű információ szerint az unió összesen 300 millió adagra kialkudott ára valamivel alacsonyabb, mint az, amiről az Egyesült Államok állapodott meg az első szállítmány szerződésében. 

A Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina fiolái 2020. december 16-ánForrás: AFP/Jeffrey Sherman

A Reuters novemberben azt írta, hogy Washington 100 millió - ugyanazon oltóanyag - darabjáért 19,50 dollárt fizet, ami jelenlegi árfolyamon valamivel több, mint 16 euró. A vonatkozó, november 18-i dátummal köröztetett uniós dokumentum azt követően jelent meg, hogy az EU november 11-én bejelentette szállítási megállapodását a Pfizerrel és német partnerével, a BioNTech vállalattal.

Koronavírus elleni oltást kap az ápolószemélyzet egyik tagja a Redwoods idősek otthonában a kaliforniai Mill Valley településen 2020. december 17-énForrás: MTI/EPA/David Odisho

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan hétfőn dönt a Pfizer-vakcina engedélyezéséről, miután azt már több országban engedélyezték, köztük Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. Eva De Bleeker belga költségvetési államtitkár csütörtökön a Twitteren közölte azt az ártáblázatot, amely alapján Belgium a gyógyszergyáraknak fizet a védőoltásokért. Nem sokkal később a politikus eltávolította bejegyzését. 
Ebben a táblázatban a Pfizer vakcina egy adagjának ára Belgium számára 12 euró (14,6 dollár) volt,  ami sokakban azt az érzetet keltette, hogy ez az unió által elfogadott teljes ár.

A táblázatban szereplő egyéb oltások ára is alacsonyabb volt az uniós források által ismertetettnél. 
A szállításkor mindig van egy teljes ár és egy ár - mondta a vakcinagyártókkal folytatott megbeszéléseken részt vevő uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek, amikor arra kérték, hogy tisztázza az EU és a belga ár közötti különbséget.
De Bleeker szóvivője hétfőn az ügy bizalmas jellegére hivatkozva, nem volt hajlandó kommentálni az esetet. Ugyanakkor idézte azt, amit De Bleeker a múlt héten mondott a belga parlamentben. Ezen a nyilvános meghallgatáson De Bleeker kifejtette, hogy a belga árak csupán részlegesek.

Egy egészségügyi szakembert oltanak be az elsők között 2020. december 17-én New Yorkban a Pfizer-BioNTech vakcinávalForrás: AFP/2020/Pool

Az uniós előzetes - így a védőoltásokra is vonatkozó - vételi megállapodások értelmében az EU a teljes mennyiség előre kifizetendő összegéről állapodik meg a vállalatokkal, mielőtt azt jóváhagynák. Ezt követően az uniós kormányok kifizethetik a fennmaradó összeget, a már lekötött vakcináért. Az EU nem hozta nyilvánosságra a Pfizerrel egyeztetett előleg mértékét. Októberben ugyanakkor arról beszámolt, hogy egymilliárd eurót fizetett előlegként az AstraZenecának, a Sanofinak és a Johnson & Johnsonnak a vakcináért, további 1,45 milliárd eurót terveztek félretenni a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a CureVac részére történő előzetes kifizetésekre.

Az Európai Unió azóta mind a hat céggel megállapodott a vakcinák szállításáról, miközben még tárgyal a hetedik, Novovax nevű gyógyszeripari céggel.