A cseh parlament január 22-ig meghosszabbította a szükségállapotot

koronavírus csehország
Nő halad át a prágai Vencel téren 2020. december 19-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében Csehországban az előző nap éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.
Vágólapra másolva!
Csehországban január 22-ig meghosszabbítják a szükségállapotot - döntött kedden a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.
Vágólapra másolva!

A koalíciós kormány azt kérte a parlamenttől, hogy a december 23-án lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg.

Andrej Babis miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

Nő halad át a prágai Vencel téren 2020. december 19-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében Csehországban az előző nap éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A képviselőház többórás éles vita után hozott döntést a szükségállapot január 22-ig való meghosszabbításáról.

Az ellenzéki pártok egybehangzóan elutasították a kormány kérését.

Az előterjesztést is végül csak a két kormánypárt - ANO mozgalom, valamint a szociáldemokrata párt - és az őket kívülről támogató kommunista képviselők szavazataival fogadták el.

Kihalt a prágai Károly híd 2020. december 19-én Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, amelyet most harmadízben hosszabbítottak meg.

A szükségállapot lehetővé teszi a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a koronavírus-járvány megfékezésére.
Tavasszal a koronavírus-járvány miatt március 12-től május 17-ig volt szükségállapot az országban.

- jelentette ki Jan Blatny egészségügyi miniszter a parlamenti vitában.

A szükségállapot többek között lehetővé teszi azt is, hogy a kritikus helyzetben a hadsereget is bevethessék a problémák megoldására.