Gyomorforgató antiszemita támadássorozat Franciaországban a Miss France 2020 második helyezettje ellen

mass-media television celebrity fashion Horizontal
Miss Provence April Benayoum competes on stage during the Miss France 2021 beauty contest at the Puy-du-Fou, in Les Epesses, western France, on December 20, 2020. - Miss Normandie Amandine Petit had been elected Miss France 2021, and April Benayoum is her first runner-up. (Photo by LOIC VENANCE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS
Vágólapra másolva!
Példátlan módon kezdték szidalmazni az interneten a Miss France verseny második helyezettjét, miután kiderült, hogy az édesapja félig zsidó származású. Több politikus a migrációt, a muszlim bevándorlást teszi felelőssé az antiszemita támadásokért. Mint ismert: 2015 óta több ezer francia állampolgárságú zsidó ember vándorolt ki Izraelbe, mert az antiszemitizmus miatt félnek Franciaországban élni. Az elmúlt napok legnagyobb francia belpolitikai botránya után már az ügyészség vizsgálja a támadásokat.
Vágólapra másolva!

Ez a szépségkirálynő-választás alapvetően azért lett volna különleges, mert Maurice de Waleffe újságíró éppen 100 évvel ezelőtt, 1920-ban rendezte meg az első ilyen versenyt. Meg nyilvánvalóan a járvány idején minden esemény azt sugallja, hogy - korlátozott keretek között - az élet azért halad tovább.

Persze, a mostani szépségkirálynő-választást nem ez az ünnepélyes alkalom teszi majd történelmivé, hanem azok a példátlanul aljas antiszemita támadások, amelyekkel az egyik versenyzőt támadták.

April Benayoum, Provence tartomány szépségkirálynője, akit az izraeli származású édesapja miatt antiszemita támadások értek Forrás: AFP/Loic Venance

A vezető francia kereskedelmi tévé, a TF1 műsorában nagyjából 10 óra előtt 10 perccel következett April Benayoum, „Miss Provence" bemutatkozó klipje, addigra a fiatal nő „már számos internetező favoritja volt", írta a Le Figaro. A riportban April Benayoum így vallott: „Már korábban, 18, 19 vagy 20 éves koromban is elindulhattam volna a versenyen, de akkor még nem éreztem, hogy teljesen kész lennék erre. Az idén érettebbnek éreztem magam." A földrajzért rajongó, marketingre szakosodott, környezetvédelemre érzékeny, kifejezetten értelmes lány, April Benayoum ezt követően érdekes részleteket fedett föl származását illetően: „Származásom meglehetősen változatos. Anyám szerb-horvát, apám izraeli-olasz".

Amandine Petit, Normandia tartomány szépségkirálynője és a Miss France 2021 szépségverseny győztese Forrás: AFP/Loic Venance

Ezt követően, a Facebookon és főleg a Twitteren, ilyen eseményen sohasem tapasztalt, szabályos antiszemita üzenetháborút zúdítottak April Benayoumra. Ráadásul úgy, hogy a versenyben a később győztes normandiai Amandine Petit-vel került szembe, majd végül első udvarhölgynek választották meg. „Hitler papánk téged elfelejtett elpusztítani, Miss Provence" - írta valaki a Le Figaro tudósítása szerint. „Ne szavazzanak Miss Provence-re. Indokolás: ZSIDÓ!" - olvasható egy másik posztban. „Provence, amióta azt mondta, hogy izraeli, képtelen vagyok elviselni" - írta egy további internetező.

Az, hogy pontosan mennyi Twitter-üzenet érkezett, ma még nem tudható, ez majd a „faji gyűlöletkeltés és provokáció" miatt indított ügyészségi vizsgálat után derül ki. Egyébként sok ezerről van szó.

Amandine Petit és April Benayoum a Miss France 2021 szépségkirálynő-választás végén Forrás: AFP/Loic Venance

Antiszemita Twitter-háború, palesztin zászlóval

A szidalmaknál, nem egy alkalommal, megjelenik a palesztin zászló is, ami pontosan az ellenkezőjére utal, mint amit a Voici bulvár próbált állítani, a Voici ugyanis meg akarta előzni azt az eléggé valószínűsített feltételezést, hogy muszlimok zsidóztak. A palesztin zászló viszont egyértelműen azt mutatja, hogy a twittelők nem neonácik, mint ahogy a Voici megpróbálta elhitetni, hanem szélsőbaloldaliak lehettek.

Miért nem csinált semmit a Twitter?

„A Twittert, akárcsak a többi közösségi médiát, rendszeresen vádolják azzal, hogy hozzájárulnak a gyűlöletkeltő, erőszakot sugalmazó tartalmak terjesztéséhez. Bizonyos üzenetek még most is olvashatók: ez nem fogadható el. A közösségi hálóknak is felelősséget kell vállalniuk" - jelentette ki Marlène Schiappa állampolgári ügyekért felelős miniszter asszony. „A Twitter nagyon gyorsan blokkolhatta volna a „Miss Provence/Izrael" szókapcsolatokat szűrőinek aktiválásával, és azonnal törölhette volna ezeket a tartalmakat" - nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Noémie Madar, a Francia Zsidók Diákszövetségének (UEJF) elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy „az ilyen típusú ügyekben különös nehéz kinyomozni az anonimitás miatt a szerző kilétét, de az is nehéz, hogy bármit tegyünk ellene. Kialakult ugyanis egyfajta büntethetetlenség. Ezekben az esetekben az igazság az anonimitás miatt csorbát szenved, ugyanis az üzenetek valahonnan külföldről, egy másik joghatóság alá tartozó területről jönnek, így mind a szerzők, mind a szolgáltatók védve vannak, a kérdéses szerzők adatainak kiadása ezáltal több, mint nehézkes. A „rendvédelmi szervek részére kiadott ajánlásaiban" a Twitter egyébként hosszú listában hivatkozik azokra a korlátozásaira, amelyek (állítólag) megvédik a felhasználók személyes adatait.

Noémie Madar, a Francia Zsidók Diákszövetségének (UEJF) elnöke. Az elnöknő szerint a Twitter mulasztást követett el az antiszemitizmus elleni fellépést illetően Forrás: AFP/Thomas Samson

"A tömeges bevándorlás és az asszimiláció hiánya tette tönkre a Miss France versenyt"

„A nyomozás elindítása azt üzeni az (antiszemita) uszítás megfogalmazóinak, hogy nem maradhat büntetlen a gyűlöletre történő felhívás és az antiszemita üzenetek küldözgetése, és remélem, hogy megbüntetik őket, és felelniük kell az igazságszolgáltatás előtt" - erősítette meg Marlène Schiappa állampolgári ügyekért felelős miniszter, egykori diszkrimináció elleni harcot felügyelő államtitkár.

Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter Forrás: AFP/Charles Platiau

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy „az igazságügy tágra nyílt szemekkel" figyeli az antiszemita üzenetek szerzőit, míg Gérald Darmanin belügyminisztert „mélységesen sokkolták" az üzenetek, és arról biztosított mindenkit, hogy „mobilizálták a rendőrséget és a csendőrséget".

Gérald Darmanin francia belügyminiszter. Forrás: Facebook

„#MissProvence, antiszemita támadások céltáblája a közösségi hálókon, ez elfogadhatatlan! Az antiszemitizmus elleni harcnak még nincs vége, harcoljunk azok ellen, akik a gyűlöletet szítják" - írta Eric Ciotti, a Republikánusok parlamenti képviselője, Nicolas Sarkozy egykori köztársasági elnök közeli munkatársa.

Eric Ciotti, a francia Republikánusok parlamenti képviselője, aki szerint még nincs vége az antiszemitizmus elleni harcnak Franciaországban, és harcolni kell azok ellen, akik a gyűlöletet szítják Forrás: AFP/Thomas Samson

„Elfogadhatatlan antiszemitizmus, nem szabad hagyni" - írta az egykori bukott szocialista miniszterelnök, Manuel Valls. A Nemzeti Tömörülés (RN) képviselője, Julien Odoul szerint a „tömeges bevándorlás és az asszimiláció hiánya tette tönkre a Miss France versenyt", a Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője, Gilbert Collard pedig még ennél is keményebben fogalmazott: „Teljes támogatás „Miss Provence"-nek, akinek szépsége kiváltotta az antiszemiták ocsmány támadását, amit csak azért indítottak, mert izraelita származású. Ezek a rohadt elmebetegek (Így!) mindent összerondítanak" - írta az európai parlament képviselője.

Julien Odoul, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) párt parlamenti képviselője, aki szerint a történtek jól mutatják, hogy a Miss France versenyt is tönkre tette a tömeges bevándorlás és az asszimiláció hiánya Forrás: Photo12 via AFP/Damien Grenon/Photo12/Damien Grenon

De az antiszemita üzenetsorozatra reagált az Európai Bizottság belső piacért felelős francia biztosa, Thierry Breton is. Breton úgy fogalmazott, hogy a közösségi „platformok kötelesek lesznek lehetőséget biztosítani arra, hogy a „gyűlöletbeszédre" reagálni tudjunk, mégpedig úgy, hogy kiadják az üzenetek küldőire vonatkozó információkat".

Eközben az új „Miss France 2021", Amandine Petit megvédte első udvarhölgyét. „Iszonyatos csalódás ez, nem gondoltam volna, hogy ilyen lehetséges abban a korban, amiben élünk" nyilatkozta a szépségkirálynő a BFMTV-nek, majd hozzátette, hogy „az egészségügyi helyzetnek köszönhetően eléggé sajátos és komplikált helyzetben vagyunk, nem gondolom, hogy ezeknek a rasszista és antiszemita üzeneteknek helye lenne egy szépségversenyben. Úgy gondolom, hogy ezek az üzenetek teljes mértékben elfogadhatatlanok, mint ahogy teljes mértékben támogatom April Benayoumot. Az pedig, hogy őt választották első udvarhölgynek, azt jelenti, hogy megérdemelte, hogy részt vegyen a versenyben.

A szépségkirálynő-versenyt közvetítő TF1 csatorna szintén elítélte az antiszemita üzeneteket, Sylvie Tellier, a „Miss France" társaság elnöke Instagram-fiókján reagálva azt írta, hogy „sokkot kapott", majd hozzátette, hogy „sajnos 2021-ben még mindig ilyen üzeneteket kell visszautasítanunk... pedig azt hittem, hogy a 2020-as év egy kis toleranciát és egymás iránti tiszteletet hoz majd. De sajnos nem, tévedtem, és ez a közösségi hálóknak köszönhető..."

Az antiszemita üzenetekre reagált April Benayoum is. A „Nice-Matin" napilapnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy „Élőben semmit sem láttam, a hozzátartozóimtól tudom, hogy milyen üzeneteket kaptam. Szomorú ilyen megnyilatkozásokhoz asszisztálni 2020-ban. Értelemszerűen elítélem ezeket a támadásokat, viszont egyáltalán nem érintettek meg. Nem akartam senkit sem provokálni. Franciaország kozmopolita, a szépségkirálynők különböző származásúak, eltérő a kultúrájuk, más régiókból jönnek, és éppen ez az, ami ebben a versenyben szép.

Sylvie Tellier, a „Miss France" társaság elnöke. Az elnöknő "sokkot kapva" konstatálta, hogy 2021-ben még mindig antiszemita üzeneteket kell visszautasítaniuk, és hozzátette, hogy az hitte, a 2020-as év egy kis toleranciát és egymás iránti tiszteletet hoz majd. Szerinte mindez a közösségi hálónak köszönhető Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat