Egy út mentén elhelyezett pokolgép ölt meg öt embert Kabulban

Kabul, 2020. december 22.
Az afgán biztonsági szolgálat tagjai és munkások egy autóroncsot távolítanak el a Kabulban elkövetett robbantásos merénylet helyszínéről 2020. december 22-én. Az autóba rejtett pokolgéppel elkövetett támadásban többen életüket ve
Az afgán biztonsági szolgálat tagjai és munkások egy autóroncsot távolítanak el a Kabulban elkövetett robbantásos merénylet helyszínéről 2020. december 22-én. Az autóba rejtett pokolgéppel elkövetett támadásban többen meghaltak.
Vágólapra másolva!
Egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában meghalt kedden öt ember, köztük három orvos Kabulban. Hétfőn pedig egy újságírót agyonlőttek a saját háza előtt ismeretlenek a délkelet-afganisztáni Gazniban.
Vágólapra másolva!

A helyi hatóságok jelentése szerint az orvosok két másik egészségügyi dolgozóval együtt az afgán fővárostól keletre fekvő Puli-Sarki börtön felé autóztak, amikor a robbanás történt.

A Puli-Sarki börtönben több száz embert, köztük számos tálib lázadót tartanak fogva. A három orvos azért utazott volna az intézménybe, hogy segédkezzen a koronavírus-járvány megfékezésében - közölte az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője.

Egyelőre nem tudni, ki áll a támadás hátterében, és

az sem világos, hogy kifejezetten az orvosok voltak-e a merénylet célpontjai,

mert a járművön nem volt feltüntetve, hogy egészségügyi dolgozók utaznak benne.

Az afgán biztonsági szolgálat tagjai és munkások egy autóroncsot távolítanak el a Kabulban elkövetett robbantásos merénylet helyszínéről 2020. december 22-én Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Afganisztánban fokozódott az erőszak annak ellenére, hogy a tálibok és az afgán kormány Katarban tárgyalásokat folytat, hogy megpróbálja kidolgozni a több évtizedes háborúskodást lezáró békeszerződést.

Két hónapon belül az ötödik újságírót gyilkolták meg az országban

Afganisztánban hétfőn meggyilkoltak egy újságírót is. Két hónapon belül ő a sajtó ötödik munkatársa, aki a terroristák áldozatává vált az országban - jelentették a helyi hatóságok.

- közölte egy tartományi rendőrségi szóvivő.

Rahmatullah Nikzad afgán újságíró holttestét viszik gyászolók a közép-afganisztáni Gazniban rendezett búcsúztatáson 2020. december 22-én Forrás: MTI/EPA/Szajed Musztafa

A sajtó munkatársai ellen november elején kezdődtek a célzott támadások Afganisztánban.

Nikzád gyilkosaként egyelőre egy szervezet sem jelentkezett.

A tartományi tálibok elítélték a merényletet, és azt állították, hogy jó kapcsolatot ápoltak a merénylet áldozatává vált tudósítóval. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet szerint Afganisztán jelenleg az egyik legveszélyesebb terep az újságírók számára a világon.