Joe Biden felgyorsítaná az illegális migránsok betelepítését

migráns, migránskaraván
Hondurasi és salvadori migránsok érkeznek a mexikói Matías Romeróba 2018. november 9-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak Hondurasból.
Vágólapra másolva!
Joe Biden megválasztott elnök azt tervezi, hogy lebontja az Egyesült Államok és Mexikó határán lévő jogi falat, amelyet Trump elnök épített, és amely a Mexikóval és Közép-Amerikával kötött menekültügyi megállapodások révén biztosítja az illegális bevándorlás visszaszorítását – írta a Breitbart. 
Vágólapra másolva!

Az ezen a héten tett nyilatkozatokban Biden és tanácsadói többször hangsúlyozták, hogy meg akarják szüntetni azt a jogi falat, amit még Donald Trump épített az Egyesült Államok déli részén. A korábbi jogi megoldás a migránsokat illetően magában foglalta a Mexikóban maradás politikáját, valamint a közös menekültügyi megállapodásokat Guatemalával, Hondurassal és El Salvadorral. A megállapodások lehetővé tették a szövetségi bevándorlási tisztviselők számára, hogy a menedékjogi küszöbök betartásának elmulasztása esetén gyorsan visszaküldjék a bevándorlókat saját országukba.

Megismétlődhetnek a korábbi migránskaravánok (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/EPA/EFE/Luis Villalobos

Biden belpolitikai tanácsadója, Susan Rice és a leendő nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan egy spanyol nyelvű újságnak adott interjúban kijelentették, hogy

Biden megszünteti Trump közép-amerikai megállapodásait, amelyek észszerűsítették a menekültügyi folyamatot, és elősegítették az illegális bevándorlás visszaszorítását.

Biden várható döntése valószínűleg migrációs hullámot idéz elő Mexikón keresztül az USA déli határáig, mivel a határátlépőket menedékjogukra várva beengedhetik az Egyesült Államok belsejébe.

A múlt héten a vám- és határvédelem vezetője, Mark Morgan szerint Biden azt üzeni a világ migránsainak, hogy „nyitott határaink vannak".

Novemberben az Egyesült Államok és Mexikó határán több mint 67 000 határátlépőt fogtak el - ez több mint a duplája annak a nagyjából 33 500-nak, akit 2019 novemberében tartóztattak le. A múlt hónapban letartóztatottak közül mintegy 58 500 egyedülálló felnőtt, míg közel 4500 kísérő nélküli kiskorú volt.