Megalakult az új román kormány

KELEMEN Hunor; BARNA, Dan; CITU, Vasile-Florin; Román kormányalakítás
Florin Citu román miniszterelnök-jelölt, valamint Dan Barna, a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS társelnöke, és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miniszterelnök-helyettesek (b-j) a választások nyomán megalakult új, jobbközép koalíciós kormányról tartandó szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2020. december 23-án.
Vágólapra másolva!
Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament szerdán Florin Citu miniszterelnök jobbközép koalíciós kormányának, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alakított a december 6-i parlamenti választások után.
Vágólapra másolva!

A Citu-kormányt a koalíciós pártok és a kisebbségi frakció 260 törvényhozója szavazta meg.

A kabinet beiktatásához legalább 228 szavazatra volt szükség.

186 képviselő és szenátor a kormány beiktatása ellen voksolt. A választási bizottság szerint a kétkamarás bukaresti parlamentben 466 törvényhozó nyert mandátumot, de közülük 11 egyelőre nem tagja parlamentnek, mert nem tette le a hivatali esküt.

A kormány beiktatásához, vagy leváltásához a törvényhozók többségének támogatására van szükség.

Florin Citu román miniszterelnök-jelölt, valamint Dan Barna, a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS társelnöke, és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miniszterelnök-helyettesek (b-j) a választások nyomán megalakult új, jobbközép koalíciós kormányról tartandó szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2020. december 23-án. Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

Parlamenti beszédében Citu - akinek első felszólalását a szociáldemokrata és a nacionalista ellenzék füttykoncerttel, a jobbközép koalíció pedig tapssal fogadta - kormánya európai elkötelezettségét hangsúlyozta, és az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt speciális katonai és gazdasági kapcsolat továbbvitelét ígérte.

Legfontosabb célkitűzésének az egészségügyi válság lezárását, és a gazdaság talpra állítását nevezte.

Beruházásokra alapozó, vállalkozóbarát gazdaságpolitikát ígért, amellyel a 2024-ig tartó kormányzati ciklusban ez Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedését akarják elérni.

Florin Citu Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A PNL által jelölt Citu rámutatott:

kormánya számára a magántulajdon "szent", a vállalkozó pedig "hős".

A miniszterelnök a bürokrácia leépítését, a közterhek igazságosabb elosztását, valamint az állami intézményrendszer digitalizálását és a polgárok szolgálatába állítását ígérte. Citu hozzátette:

a nyugdíjasokat és segítségre szorulókat sem hagyják magukra.

Marcel Ciolacu a legnagyobb frakcióval rendelkező, de ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a nemzet szégyenéne", vesztes bandának nevezte a szerinte halva született, rabolni érkező jobbközép koalíciós kormányt. Szintén a közpénzek lenyúlása és a kiváltságok megkaparintása iránti türelmetlenséggel magyarázta a kormány beiktatása körüli sietséget George Simion, a román parlamentbe újonnan bejutott nacionalista párt, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke és képviselőházi frakcióvezetője.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakciója a választások nyomán megalakult új, jobbközép koalíciós kormányról tartandó szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2020. december 23-án. Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

Az RMDSZ nevében felszólaló Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető a választásokon tapasztalt érdektelenségre utalva rámutatott:

a jobbközép koalíciónak és az új kormánynak helyre kell állítania az államba vetett bizalmat, a stabilitás és építkezés időszakát kell elhoznia az utóbbi nyolc év politikai válságai, egymást váltó kormányai után.

Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakciójának vezetője leadja szavazatát a választások nyomán megalakult új, jobbközép koalíciós kormányról tartott szavazáson parlament bukaresti üléstermében 2020. december 23-án. Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

- mondta beszédében Csoma Botond.

Az új román kormány szerda este lép hivatalba, miután a kabinet tagjai leteszik a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.