Magyarország egy napon kezdte a koronavírus elleni oltások beadását Németországgal

Németország, koronavírus, COVID-19, vakcina, védőoltás
Németországban a 101 éves Edith Kwoizallát az elsők között oltották be a halberstadti idősek otthonában 2020. december 26-án.
Vágólapra másolva!
A december 26-i első oltások beadása után december 27-én egész Németországban elkezdték az oltásokat. Először az idősotthonok lakóit, valamint a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be. Voltak olyan német hírműsorok, amelyek kifogásolták, hogy Magyarországon vagy Szlovákiában már szombaton beadták az első oltásokat, de valójában ezt Németországban is megtették. Azaz, Németországban sem várták meg - érthetően - a brüsszeli oltáskezdést (Brüsszel vasárnapot jelölte meg indításnak), hanem ahogy megkapták az oltóanyagot, azonnal használni is kezdték.
Vágólapra másolva!

A német híradások természetesen az oltáskezdés mellett az oltás jelentőségével foglalkoznak. Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter szeretné, ha 2021 közepéig mindenki hozzáférne az oltáshoz, aki be szeretné oltatni magát. Németországban azonban egyelőre korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre oltóanyag. Szombaton nagyjából tízezer adagot kaptak a tartományok, az összesen 150 ezer adagból álló készletből. Az év végéig 1,3 millió adagot szállítanak ki, 2021 március végéig pedig már több mint 10 milliót. A teljes védelemhez három hét múlva meg kell ismételni az oltást.

A német hírműsorok kiemelten foglalkoztak az oltóanyag érkezésével, de voltak, ahogy a bevezetőben már írtuk, amelyek kifogásolták, hogy Magyarország és Szlovákia már a szállítmány kézhez vétele után rögtön oltott, és nem várták meg a brüsszeli ütemezés szerinti kezdőnapot, december 27-ét.

Ezzel szemben valójában Németországban is már december 26-án oltottak, Szász-Anhalt tartományban, Halberstadt városban egy idősotthonban.

A 101 éves Edith Kwoizalla megkapja a koronavírus elleni oltást december 26-án Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Bein

Elsőként a 101 éves Edith Kwoizalla kapta meg a vakcinát. A drámai járványügyi helyzettel indokolták az oltás megkezdését, nem akartak időt vesztegetni, és megkezdték az oltást. Az 59 lakóból 40-en, a mintegy 40 munkatársból 10-en oltatták be magukat. „Mindannyian jól vannak" – közölte az intézmény fenntartója, Tobias Krüger. „Nekünk minden nap számít" - mondta a járási oltási központ egyik vezetője, Immo Kramer. „Nem akartuk elpazarolni ezt az egy napot" - tette hozzá.

December 27-én mind a 16 tartományban megkezdődtek az oltások. Hamburgban egy 84 éves asszony kapta meg az első oltást. Hamburg polgármestere, Peter Tschentscher arra kérte az embereket, hogy oltassák be magukat.

Berlinben az első beoltottak között három 100 év feletti idős ember volt. Senkinek sincsen panasza.

A szövetségi kormány arra bíztatja az embereket, hogy a lehető legtöbben oltassák be magukat – mások védelmében is. A szakértők szerint a lakosság 60-70% százalékának kell megkapni az oltást, hogy meg lehessen állítani a járványt. Egy közvélemény-kutatás szerint a németek 65%-a tervezi beoltatni magát. (Franciaországban ez a szám egyébként most lépte át először egyértelműen az 50%-ot.)

Anja Karliczek (CDU) szövetségi kutatási miniszter szerint az oltások megkezdése a normalitáshoz való fokozatos visszatéréshez ad esélyt. „A normális élet lépésről lépésre visszatér. Egy nagy lélegzetvételre azonban még szükség van" – mondta a miniszter. Szerinte ehhez szükséges, hogy az oltóanyag tömegtermelése megkezdődjön és az oltáshoz szükséges infrastruktúra jól működjön.

Horst Seehofer (CSU) szövetségi belügyminiszter szerint a beoltottaknak nem szabad előnyöket adni, mert a beoltottak és a be nem oltottak közötti különbségtétel gyakorlatilag oltási kötelezettséget jelentene.

Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnök szerint

figyelni kell arra, hogy az embereknek ne kelljen sokat várakozniuk az oltáskor, mert ez sokakat elriaszthat.

Jens Spahn (CDU) egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, minden oltás kevesebb fertőzést és halálesetet jelent. „Aki velünk tart, életet ment" - tette hozzá. A miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Németország jól felkészült történelmének legnagyobb oltására. Az oltási központok és a személyzet is felkészült. Kiemelte, az oltás a járvány legyőzésének kulcsa. Biztos benne, hogy további oltóanyagok jóváhagyásával a védelem 2021 közepétől széles körben elérhetővé válik. Az oltás ingyenes és önkéntes lesz. Sajtóinformációk szerint az egészségügyi minisztert meglepte, hogy Halberstadtban már egy nappal korábban megkezdték az oltásokat, mint az uniós ütemterv szerint tervezett kezdés.

A baloldalhoz közeli Heiko Maas (SPD) szövetségi külügyminiszter szerint a nemzeti szempontoknál távolabb kell tekinteni. Bár egyelőre igazságos az elosztási rendszer Németországban, nem szabad hagyni, hogy a világban legyenek olyan régiók, ahova nem jut el az oltás. "Csak akkor lehet közülünk mindenki biztonságban ettől a vírustól, ha a világban mindenki biztonságban van" – mondta a miniszter. Figyelmeztetett arra, hogy egy átfogó, világméretű oltóanyag-elosztás nélkül előfordulhat, hogy a vírus visszatér.