Az ellenzéki többségű venezuelai kongresszus szombaton meghosszabbította saját mandátumát a 2021-es évre a vitatott december 6-i választásokat követően, amelyeken Nicolás Maduro elnök kormányzó szocialista pártja és szövetségesei a képviselői helyek 91 százalékát szerezték meg. A venezuelai ellenzék bojkottálta a parlamenti választásokat arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a feltételei a tisztességes és szabad szavazásnak. A nyugati demokráciák, élükön az Egyesült Államokkal, szintén elutasították a voksolás eredményét.

A törvényhozás által elfogadott jogszabály lehetővé teszi a nyugati és egyes térségbeli országok által ideiglenes venezuelai elnökként elismert Juan Guaidó számára, hogy megtartsa házelnöki tisztségét. Guaidó ugyanis erre a posztra hivatkozva nyilvánította magát a latin-amerikai ország ideiglenes elnökévé két éve. Maduro leváltására irányuló próbálkozásai azonban mindeddig nem jártak sikerrel.
"A diktatórikus rezsim fenyegetései ellenére a parlament folytatja munkáját ebben a rendkívüli helyzetben" - jelentette ki Guaidó szombaton.

A jogszabály értelmében képviselők egy kis csoportja láthatja el a törvényhozás funkcióit. Ez azért vált szükségessé, mert több tucat képviselő elmenekült az országból, vagy a kormányzati fenyegetésekre hivatkozva közölte, nem folytatja tovább munkásságát a kongresszusban. Mindemellett Guaidó Demokratikus Akció nevű, négy nagyobb ellenzéki pártból álló tömörülésének az egyik tagja tartózkodott a voksoláson, mert nem támogatta azt, hogy a törvényhozási jogkörök egy kisebb csoport kezébe kerüljenek.

Juan GuaidoForrás: AFP/Federico Parra

Guaidót az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbeli ország elismerte államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

A hivatalban lévő venezuelai elnök Guaidót amerikai bábnak tekinti, aki puccs által akarja megdönteni kormányát, és hangsúlyozta, hogy több ellenzéki jelölt is indult a december 6-i választáson. Az ellenzéki vezető szerint ezek a jelöltek a kormány titkos szövetségesei.

A szocialisták uralta kongresszust 2021. január 5-én tervezik beiktatni, így két, egymással rivális testület jöhet létre. A súlyos belpolitikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuelában a parlament volt eddig az egyetlen olyan szervezet, amelyet Maduro ellenzéke ellenőrzött.