Elözönlötték az afgán migránsok Franciaországot

Horizontal DAILY LIFE IMMIGRATION REFUGEE TENT-REFUGEES REFUGEE CAMP BRIDGE POVERTY
Afghan asylum seekers sleep outside at a makeshift migrant camp set below the A1 highway in the north of Paris' popular suburb of Saint-Denis on September 16, 2020. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországban öt év alatt megötszöröződött az afgán menedékkérők száma, ahol „civilizációs, kulturális sokk" éri őket. Persze ez a folyamat komoly biztonsági kockázatot is jelent. Az Egyesült Államok és a tálibok 2020 februárjában írták alá a külföldi csapatok kivonásáról szóló történelmi megállapodást, és az iszlám szélsőségeseknek ez újabb lehetőséget nyújtott a hatalomba való visszatéréshez. Az ENSZ becslései szerint 2021-ben további 5 millió embernek - összesen 16 milliónak - lesz szüksége humanitárius segítségre.
Vágólapra másolva!

Ha a most zajló béketárgyalások kudarcot vallanak a talibánok és az afgán kormány között, az katasztrofális következményekkel járhat, és újabb migrációhoz vezethet – mondta Céline Schmitt, az ENSZ Menekültügyi szervezetének szóvivője a Le Figarónak. Egyre több afgán indul majd útnak Európába, mivel a szomszédos országok már nem fogadják be őket (Irán, Pakisztán) vagy sohasem fogadták be őket (Türkmenisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán).

Korábban ezek a migránsok három országot preferáltak (Svédország, az Egyesült Királyság és Németország), amelyek mára jelentősen szigorították bevándorlási politikájukat. Ennek következményeként az afgánok gyakran Görögországban, Olaszországban vagy Franciaországban rekednek. A Menekültek és Hontalan Személyek Francia Védelmi Hivatala (OFPRA) adatai szerint

Franciaországban öt év alatt megötszöröződött az afgán menedékkérők száma, így 2019-ben meghaladták az albán, grúz és guineai menekültek számát.

Párizs, Franciaország, 2020. november 23. Több száz, főleg afgán menekültet evakuált a rendőrség korábban egy migránstáborból, a Stade de France közelében, Saint-Denis-ben. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Alaattin Dogru

Gyorsan a bűnözésbe menekülnek

A néhány hete felszámolt Saint-Denis-i migránstábor lakóinak több mint 90 százalékát tették ki afgánok. Karim Pakzad, a Nemzetközi és Stratégiai Kapcsolatok Intézetének (IRIS) kutatója elemzése szerint e migránsok beilleszkedése nem olyan egyszerű Franciaországban, mint az előbb említett országokban. Ezek a fiatalok, míg menedékkérelmük elbírálására várnak, gyakran illegális tevékenységek (cigaretta- vagy kábítószer-kereskedelem) révén próbálják eltartani magukat.

Korábban az afgán migránsok többnyire nagyvárosokból jöttek. Manapság többségük Pakisztánnal határos kisvárosokból származnak (tálibokkal megegyező etnikai csoportba tartoznak).

Ők már nem politikai menekültek, hanem a jobb élet reményében keltek útra, ezért menedékjog iránti kérelmüket gyakran elutasítják.

Ennek ellenére egyre többen az országban maradnak, állítja egy rendőrségi forrás.

Karim Pakzad szerint Franciaországba való érkezésükkor „civilizációs, kulturális sokk" éri őket. Számukra elfogadhatatlan Mohamed próféta karikatúrája.

tette hozzá a kutató. Ezek az illegális bevándorlók együtt maradnak, ami nem segíti beilleszkedésüket. „Afgán menekültek ezrei költöznek egyik országból a másikba, illegálisan. Ez az életmód időzített bomba Franciaország és Európa számára" - jegyezte meg Karim Pakzad.

Egy afgán migráns nézi a telefonját, az A1-es autópálya alatti migránstáborban, Párizs népszerű elővárosának, Saint-Denisnek északi részén, 2020. szeptember 16-án. Forrás: AFP/Christophe Archambault

Teljes kudarc az integráció

Legutóbb egy 14 éves afgán középiskolás üdvözölte a Samuel Paty ellen elkövetett merényletet, mondván, hogy „ugyanezt tette volna". Egy másik, Poitiers városában élő afgán, elismerését fejezte ki a tanár lefejezését illetően Emmanuel Macron elnök egyik felvételét felhasználva, a Korán egyik verse mellett, amely arra szólított fel, hogy „szenvedjenek azok, akik bántják Allah követeit".

A terrorizmus dicsőítéséért a 26 éves fiatalembert november elején 18 hónap börtönre ítélték. Emellett a bíróság az ország területéről véglegesen kitiltotta őt, de kitoloncolását nem hajtották végre.

2019 augusztusában pedig egy 34 éves afgán késsel megölt egy személyt, és nyolc másikat megsebesített a Lyon melletti Villeurbanne városában.

Ambiciózus tervek

December 18-án Marlène Schiappa, polgári felelősségvállalásért felelős miniszter Gérald Darmanin belügyminiszterrel együtt bemutatta a menedékkérők befogadásának és a menekültek integrációjának új akciótervét 2021 és 2023 között, melynek keretében a kormány felülvizsgálja a menedékjog iránti kérelmeket, főleg az Ile-de-France régióban és környékén.

Az Ile-de-France régióban a menedékkérők becsült mértéke az összes franciaországi menedékkérő 46 százalékát teszi ki.

A kormány ezt a számot a felére akarja csökkenteni. Schiappa bejelentése szerint ez a terv két pilléren alapul: a menedékkérők jobb elhelyezése és támogatása Franciaországban.

A terrorért a migráció tehető felelőssé

A franciaországi terrortámadások oka a bevándorlás, a közbiztonság romlásáért is elsősorban a migráció a felelős – nyilatkozta korábban Laurent Obertone, A Gerilla szerzője, akinek új könyve jelent meg Magyarországon, Barbárok ideje cím alatt. Az egyik legismertebb francia író a budapesti kormány politikája kapcsán arról beszélt: „a magyarok büszkék lehetnek arra, hogy a migrációval kapcsolatban nem követték el a Nyugat hibáit, Budapest ellenállt Brüsszel zsarolásainak is".

Az afgán bevándorlók kint alszanak egy rögtönzött migránstáborban, az A1-es autópálya alatt, Párizs népszerű elővárosának, Saint-Denisnek az északi részén, 2020. szeptember 16-án. Forrás: AFP/Christophe Archambault

A karácsony megünneplése miatt fenyegették meg

Időközben Franciaországban megfenyegettek egy muszlim fiatal férfit, amiért képeket osztott meg a karácsonyi vacsorájáról. A 20 éves francia férfi közösségi oldalára tett ki egy olyan fotót, amelyen rendőr édesanyjával és mostohaapjával épp a karácsonyt ünneplik - írta a Hír TV. Ezután egy szintén muszlim vallású ismerőse azt írta neki, hogy mocskos fehérek fia, és majd ő megmutatja neki, hogy milyen egy valódi arab.

A fiatal férfi találkozót kért, hogy magyarázatot kapjon az üzenet küldőjétől, a helyszínen azonban öten várták, akik mind fenyegetőleg léptek fel vele szemben.

A rendőrség ezután vizsgálatot indított. A belügyminiszter közölte: elfogadhatatlan, hogy egy fiatalt azért támadtak meg, mert megünnepelte a karácsonyt.