Jóváhagyta a brit gyógyszerfelügyelet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár vakcináját

Easier and cheaper Astrazeneca makes the vaccine for the masses. Astrazeneca Corona pandemic containment vaccination doses vaccination jar vaccines vaccinate VM Covid-19 Sars-Cov2 syringe databaseREST Astra Zeneca corona vaccine VACCINE cannula pandemic b
Topic picture, symbol photo: Corona vaccine. Easier and cheaper Astrazeneca makes the vaccine for the masses. A hand wrapped in rubber gloves holds a disposable syringe and draws vaccine for injection from a vaccination can. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyelet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalmazását.
Vágólapra másolva!

Ez a második olyan vakcina, amelynek alkalmazását a brit szakhatóság jóváhagyta.

A MHRA - a világon elsőként - e hónap elején a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját is engedélyezte, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött.

Nagy-Britanniában az eddig beoltottak száma a 700 ezerhez közelít, de a brit kormány reményei szerint a könnyebben szállítható és tárolható Oxford/AstraZeneca-vakcina használatának engedélyezésével válhat igazán tömegessé az oltási kampány.

Az AstraZeneca vakcinája Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoemann/Sven Simon

A Pfizer és a BioNTech oltóanyagát mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben, bár a kiszállítás után öt napig normál hűtőszekrény-hőmérsékleten, 2-8 fokon is tárolható.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina ugyanakkor szállítás közben sem igényel mélyfagyasztást,

a gyártástól a felhasználásig normál hűtőszekrény-hőmérsékleten tartható.

Összesen 140 millió adag oltóanyagot kötöttek le

A brit kormány a Pfizer/BioNTech-vakcinából eddig 40 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból 100 millió adagot kötött le.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC rádió szerdai hírműsorában kijelentette:

A brit kormány ugyanakkor az egyesített oltásügyi bizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) szerdán ismertetett ajánlására a második dózis lehető leggyorsabb beadásáról arra helyezi át a hangsúlyt, hogy főleg a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok tagjai közül minél többen minél hamarabb megkapják az első adagot, és így gyorsan kialakuljon náluk valamilyen szintű védettség.

A brit egészségügyi minisztérium szóvivőjének nyilatkozata szerint

továbbra is minden beoltott megkapja a második adagot is,

de a jelenlegi háromhetes időkülönbség helyett az első dózis beadását 12 héten belül követheti a második, hosszabb távú védettséget nyújtó oltás.

Az AstraZeneca vakcinája Forrás: Hans Lucas via AFP/David Himbert / Hans Lucas/David Himbert

24 ezer önkéntessel tesztelték

A The Lancet című tekintélyes brit orvosi szakportálon megjelent előzetes független szakértői értékelések biztonságosnak és hatékonynak minősítették az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagát.

A beszámoló szerint a 24 ezer önkéntes bevonásával Nagy-Britanniában, Brazíliában és Dél-Afrikában elvégzett próbák során a beoltottak közül senkinél nem alakult ki súlyos koronavírus-betegség, senki nem szorult kórházi kezelésre, és nem volt olyan súlyosságú mellékhatás sem, amely megkérdőjelezné a vakcina biztonságosságát.

Az Oxfordi Egyetem ismertetése szerint az AstraZenecával közösen kifejlesztett, ChAdOx1 nCoV-19 elnevezésű vakcina a

náthát okozó adenovírus legyengített változatát tartalmazza.

A hatóanyag alapjául alkalmazott vírust genetikailag úgy módosították, hogy az emberi szervezetben ne tudjon teljesen kifejlődni.

Hatékonyabb, ha először kisebb hatóanyagú dózist adnak

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagának hatékonysága

a vizsgálatok alapján két teljes dózis alkalmazásával átlagosan meghaladja a 70 százalékot.

A hatékonyság azonban 90 százalék fölé emelkedett abban a csoportban, amelynek tagjai először egy alacsonyabb, 50 százalékos hatóanyag-tartalmú, majd egy teljes dózisú vakcinát kaptak.

A 90 éves Margaret Keenan kapta meg az első oltást az Egyesült Királyságban Forrás: AFP/Jacob King

A két teljes dózisú, illetve az alacsonyabb és magasabb dózisú oltási kombinációk eltérő hatékonyságára egyelőre nincs magyarázat, ennek okát még vizsgálják, és a brit gyógyszerfelügyelet szerdai döntésével a két teljes dózisú alkalmazásra adott engedélyt.