Robbanások történtek egy jemeni repülőtéren az új kormány tagjainak érkezésekor

Jemen, repülőtér
Smoke billows at the Aden Airport on December 30, 2020, after explosions rocked the Yemeni airport shortly after the arrival of a plane carrying members of a new unity government. - Explosions rocked Yemen's Aden airport on Wednesday shortly after the arrival of a plane carrying members of a new unity government, an AFP correspondent at the scene said. "At least two explosions were heard as the cabinet members were leaving the aircraft," the correspondent said. Yemen's internationally recognised government and southern separatists formed a new power-sharing cabinet on December 18, and arrived in the southern city of Aden on Wednesday, days after being sworn in Saudi Arabia. (Photo by Saleh Al-OBEIDI / AFP)
Vágólapra másolva!
Két robbanás történt és lövéseket adtak le lőfegyverekből szerdán a jemeni Áden repülőterén éppen akkor, amikor az újonnan megalakult kormány tagjai repülőgéppel megérkeztek oda - közölték biztonsági tisztségviselők. Kórházi források szerint tíz ember halt meg, egy kormányszóvivő viszont úgy tájékoztatta az al-Hadasz televíziót, hogy a támadásnak legkevesebb 27 halálos áldozata van, és több tucatnyian megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Egy biztonsági illetékes az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy

a sebesültek között nincsenek miniszterek.

Egy kormányilletékes a dpa német hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a kormány tagjai sértetlenül szállították az ádeni elnöki palotába. Hozzátette, hogy a detonációnak ismeretlen számú áldozata van a repülőtéri dolgozók között.

A jemeni média úgy tudja, hogy a robbanásban

öt polgári személy halt meg.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lőtt, és mi robbant. A halottakat és a sebesülteket a repülőtér különböző pontjain látták nevük elhallgatását kérő nyilatkozók.

Mohtar er-Rabbi, a jemeni tájékoztatási minisztérium tanácsadója a déli szakadárokat, maga a miniszter, Moammar el-Erijani pedig a húszi lázadókat vádolta a robbantás elkövetésével.

A kormány eddig a szaúdi fővárosban működött

A nemzetközileg elismert kormány Maín Abdulmalik Szaíd miniszterelnök vezetésével érkezett meg az ideiglenes jemeni fővárosba, miután a múlt héten a déli lázadókkal megkötött megállapodás után letette az esküt. A kormány eddig a polgárháború miatt száműzetésben a szaúdi fővárosban működött.

A szintén Rijádban tartózkodó Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök

a hónap elején jelentette be, hogy átalakítja a kormányt a déli lázadókkal történő megállapodás alapján.

Az új, 24 tagú kormány december 18-án alakult meg, Szaúd-Arábia közvetítésével, tagjai között a nemzetközileg elismert kormányt támogató, illetve a 2017-ben megalakult szakadár Déli Átmeneti Tanácsot képviselő miniszterekkel. A déli országrészben a hatalomért versengő két tábor elvileg szövetséges volt az elmúlt fél évben az Irán által támogatott, az ország északi felének nagy részét, így a fővárost, Szanaát is megszállva tartó húszi lázadók elleni harcban.

Szaúd-Arábia egy éve közvetített a hatalommegosztás és a nemzeti egységkormány felállítása érdekében a déli országrészben, hogy fennmaradjon a szövetség a húszikkal szemben.

Az Arab-félsziget legszegényebb országát, Jement a háború az ENSZ szerint a legsúlyosabb humanitárius katasztrófába sodorta, lakossága az éhínség szélén áll és járványok fenyegetik.