2020 óriási fordulatot hozott a Madeleine McCann-ügyben

Madeleine McCann
Vágólapra másolva!
Bár évekig nem találtak bizonyítékot, sőt, többször már fel is adták a nyomozást Madeleine McCann eltűnése ügyében, 2020 felpörgette az eseményeket. A rendőrök egyre több bizonyítékot találtak egy német pedofil, Christian Brückner ellen, akivel szemben az ügyészség nemrég vádemelést javasolt. Bár a kislány holtteste még nem került elő, az ügyészség szerint egyértelmű bizonyítékok vannak a férfi ellen. Többek között egy telefonbeszélgetés, amelyben egy ismerősével beszélt a kislány eltűnéséről.
Vágólapra másolva!

A négyéves Madeleine

2007. május 3-án tűnt el Portugáliában, egy Praia da Luz-i hotelszobából, ahol testvéreivel együtt aludt, a szüleik pedig egy közeli étteremben szórakoztak.

A kislány ügyében mind a portugál, mind a brit rendőrök nagy erőkkel nyomozni kezdtek, a szülők pedig nemzetközi keresőkampányt indítottak gyerekük megtalálása érdekében. A kezdeményezéshez több híres ember is csatlakozott, például David Beckham futballista, és J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek írónője.

Madeleine McCann

Még ugyanebben az évben, nyáron

a kislány saját szüleit, Kate, és Jerry McCann-t is meggyanúsították,

ugyanis vérfoltokra emlékeztető nyomokat találtak abban a szobában, ahonnan Madeleine eltűnt, illetve a házaspár bérelt autójában, igaz, ez utóbbiról a szülők azt állították, hogy 25 nappal a kislány eltűnése után vették bérbe.

A rendőrök még azt is feltételezték, hogy

McCannék altatót adhattak a kislánynak, hogy addig is nyugodtan vacsorázhassanak.

A gyerek szerintük emiatt halhatott meg, a holttestétől pedig valahogy megszabadultak.

Volt azonban egy olyan feltevésük is, hogy

a kislány egy véletlen baleset által halhatott meg, melyet a szülei okoztak gondatlanságból.

A házaspár egyik barátja, Jon Corner azzal magyarázta a dolgot, hogy a portugál rendőrök egyszerű és gyors megoldást szerettek volna találni a kislány ügyében.

Velük egy időben meggyanúsítottak egy Praia da Luzban élő, brit férfit is, akinek a házát a rendőrök kétszer is átkutatták, ám végül nem találtak bizonyítékot ellene.

2007 őszén pedig egy szobalányt gyanúsítottak meg a kislány elrablásával, aki abban az időszakban a hotelben dolgozott. A rendőrök ugyanis azt feltételezték, hogy bosszúbúl rabolhatta el Madeleine-t, amiért kirúgták a szállodából.

A szülők végül csak egy évvel később, 2008 júliusában mentesültek a gyanúsítás alól, amikor a portugál rendőrök kellő bizonyítékok hiányában feladták a nyomozást.

2009-ben egy brit pedofil, Raymond Hewlett nevét hozták összefüggésbe a kislány eltűnésével, ugyanis

több fiatal lányt is megerőszakolt, Madeleine eltűnése idején pedig épp Praia da Luz közelében volt.

Azonban ellene sem sikerült elegendő bizonyítékot találni.

Évekkel később, 2013 tavaszán a brit rendőrök újabb szálakat kezdtek vizsgálni a kislány eltűnése ügyében. Több személy is a rendőrök célkeresztjébe került, sok embert kihallgattak, hogy kizárhassák az esetben való közreműködésüket.

Még ebben az évben ősszel egy újabb brit férfi vált gyanússá a kislány elrablásával kapcsolatban, akiről

a szemtanúk beszámolója alapján fantomkép készült. A brit rendőrök azt is közölték, hogy az eltűnés körülményei és időrendje jelentősen eltérnek a korábban feltételezettől, de részleteket ekkor még nem árultak el.

A portugál rendőrök pedig ebben az időszakban új szálakra bukkantak, és újrakezdték a nyomozást a brit Scotland Yard vizsgálataival párhuzamosan.

2014-ben a rendőrök körülbelül nyolcra becsülték azoknak a számát, akiknek köze lehetett a kislány elrablásához.

A környéken abban az időben, amikor a család ott járt, több betörés, illetve gyerekrablás is történt.

2015 júliusán pedig Ausztráliában indítottak nyomozást az ügyben, ugyanis

egy 2-4 éves közötti szőke kislány holttestét találták meg ott.

A Scotland Yard nem tartotta kizártnak, hogy azok Maddie maradványai. Végül azonban ez sem vezetett eredményre.

2019-ben egy Martin Ney nevű férfit gyanúsítottak meg Madeline elrablásával, illetve megölésével. A férfit korábban

három gyerekgyilkosság, illetve szexuális zaklatás miatt ítélték 27 év börtönre, és a kislány eltűnése idején a környéken dolgozott.

A férfit kihallgatták, aki azonban tagadta, hogy bármilyen köze lenne a Madeleine-ügyhöz.

Kate és Jerry McCann Forrás: AFP/Joe Giddens

Mivel a történetnek még ezután sem sikerült pontot tenni a végére, és már több, mint négymilliárd forintnak megfelelő összeget költöttek a keresésére, a Scontland Yard egyik munkatársa, John Coxon

2019 novemberében "pénzkidobásnak" nevezte az erre fordított költségeket, és hozzátette, hogy szerinte nincs értelme folytatni a nyomozást.

Ezzel a kijelentésével persze nem nyerte el a szülők rokonszenvét, akik továbbra is reménykedtek abban, hogy lányuk élve előkerül, és kifejezetten rosszindulatúnak tartották Coxon véleményét.

Madeleine McCann Forrás: AFP/Vasco Celio

2020 viszont teljes mértékben felpörgette a nyomozást Madeleine McCann ügyében.

Januárban ugyan egy másik rendőr, Mark Williams-Thomas is a szülők lelkébe gázolt, ugyanis írt egy könyvet, amelyben Madeleine esetét így fejette ki:

A további vizsgálatok eredményei azonban egyre közelebb vitték a rendőröket a rejtélyes ügy megoldásához. Idén nyáron ugyanis a rendőrök látószögébe került egy német férfi, aki ellen azóta is egyre több bizonyítékot hoznak fel, mely szerint ő végezhetett a kislánnyal.

Madeleine McCann Forrás: Getty Images

A 43 éves, német férfit Chistian Brücknernek hívják, többszörösen büntetett előéletű, egy német börtönben tartják most is fogva más ügy miatt, azonban 1995 és 2007 között megszakításokkal Praia da Luzban élt.

Ahogyan korábban megírtuk, férfinak voltak alkalmi munkái, de

főleg bűncselekményekből tartotta fenn magát, többek között kábítószerekkel kereskedett, és több szállodában, illetve apartmanba is betört.

A férfinak eddig 17-szer kellett bíróság elé állnia, többek közt testi sértés, gyerekek szexuális bántalmazása, ittas vezetés, lopás és kábítószer-birtoklás miatt. Ezek mellett pedig egy 72 éves amerikai turistát is megvert, és megerőszakolt 2005-ben.

A rendőrök már szinte biztosra veszik, hogy a kislány halott, és abban is egyre biztosabbak, hogy Cristian Brückner végzett vele.

A férfit nyáron egy másik kislány megölésével is meggyanúsították, és rengetek feltételezés született arról, hogyan végezhetett Maddie-vel, melyek közül egyik sokkolóbb a másiknál.

A férfi egyik korábbi elszólásából a rendőrök arra következtettek, hogy

disznókkal etethette meg a kislány holttestét.

A férfinak ugyanis korábban volt egy törzshelye, egy kocsma, ahol a csaposnő szemtanúja volt annak, hogy viselkedett, amikor szóba került az ügy. Hallotta azt is, amit mondott.

Elmondta, hogy a férfi szó szerint

kikelt magából, amikor a téma szóba került, és azt akarta, hogy fejezzék be az erről való beszélgetést.

Állítólag szó szerint ezt mondta akkor:

"A gyerek már meghalt, és egy így van jól. Gyorsan el lehet tüntetni egy holttestet. A disznók emberi húst is esznek."

Egy másik szemtanú szerint a férfi gyakran volt agresszív abban az időben, és nagyon rosszul bánt a nőkkel. Volt, aki azt mondta, hogy nemcsak ivott, de drogozott is a kocsmában, és korábbi barátnőjét, egy nála sokkal fiatalabb lányt ütötte-verte, sőt, volt rá példa, hogy késsel fenyegette meg.
Egyszer pedig

félholtra verte a mindössze 17 éves lányt, amiért "kutatott a gépén," és olyat talált, amit nem lett volna szabad: gyerekbántalmazásról, illetve pornóról szóló képeket.

A fiatal lány felépülése után azonnal elhagyta az erőszakos férfit.

Ezután újabb elméletek születtek arról, hogyan rabolhatta el a kislányt: egyik ismerősének elárulta, hogy a kisbuszban, amellyel közlekedik, van egy titkos rekesz, amelyben marihuánát szokott szállítani, majd meg is mutatta neki azt, ezekkel a szavakkal:

A Dieter F. nevű férfinak ekkor gyanússá vált, hogy ő rabolhatta el az eltűnt kislányt, ezért unokáját sem engedte el vele kocsikázni:

- mondta.

A férfi egyik barátja nyáron azt mondta, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az interneten adta el a gyereket.

A férfi szerint Christian Brückner

rendszeresen használta a dark webet, ahol főleg pornográfiával és kábítószerrel üzletelt és gyakran dicsekedett is, hogy milyen jól lehet keresni gyerekekkel. Michael Tatschl szerint egykori legjobb barátja rabolta el a kislányt, majd eladta.

Azt mondta, talán Marokkóba vihették. Állítása szerint a férfi határozottan képes volt arra, hogy a szexuális vágyai miatt, vagy pénzért elraboljon egy gyereket.

Hozzátette még azt is, hogy

Brückner a szabadulása után egy furgonban élt, ami összezavarhatta a rendőrséget, mivel nem tudták pontosan, hogy hol volt a kislány eltűnésekor.

Ő maga

azóta biztos a férfi bűnösségében, mióta megnézte a Madeleine McCannről készült dokumentum-sorozatot.

A rendőrök júliusban úgy vélték, hogy

a férfinak társa is lehetett a kislány elrablásában, aki az exbarátnője lehetett. Korábban ugyanis együtt loptak több luxusházból is.

Júliusban a rendőrök felástak egy kertet Hannoverben, ahol a férfi korábban lakott, abban a reményben, hogy bizonyítékot találnak Madeleine eltűnésére, ám hiába.

Forrás: --

Augusztusban újabb megdöbbentő hír került nyilvánosságra a férfiról:

állítólag egy barátjának büszkélkedett azzal, hogy Portugáliában, egy szállodában az egyik szoba előtt

meztelenre vetkőzött, és kielégítette magát, miközben tudta, hogy a szobában tinédzser lányok alszanak. Amikor az egyik lány felébredt, és ott találta őt meztelenül a küszöbön, kis híján sokkot kapott, és azonnal hívta társait. A férfi ekkor elmenekült a szállodából.

Madeleine McCann ügyében azonban továbbra sem árult el semmit. Ahogy ügyvédje akkor fogalmazott:

Még ebben a hónapban fény derült egy újabb szörnyű dologra, amely miatt a férfi korábban börtönbe került. Brückner 2017-ben egy parkban

molesztálta volt párja ötéves kislányát, majd több fotót is készített róla, melyeket lementett a számítógépére.

Az eset 2013-ban történt, 6 évvel Madeleine McCann eltűnése után.

Szeptemberben az ügyészség közölte, hogy tárgyi bizonyítékaik vannak a kislány meggyilkolására, noha holtteste még azóta sem került elő.

Hans Christian Wolters ügyész szerint meg kell győzni a hatóságokat arról, hogy a lány már nem él, így bíróság elé lehet állítani a német férfit.

A férfi egy brit ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy segítsenek neki bizonyítani ártatlanságát, de nem lehet tudni, hogy ki fogja fizetni a számlát, a férfinek ugyanis nincs állandó jövedelme.