Donald Trump a járvány elleni küzdelmet és a vakcina gyors kifejlesztését méltatta újévi beszédében – videó

politics Horizontal US President Donald Trump departs the White House in Washington, DC, on December 12, 2020. - Trump travels to West Point, New York, to attend the Army-Navy football game. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Donald Trump
Vágólapra másolva!
A koronavírus elleni oltóanyag gyors kifejlesztését, illetve az amerikaiak rendkívüli kitartását és erejét méltatta Donald Trump leköszönő amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön elmondott, Twitteren közzétett újévi videóüzenetében.
Vágólapra másolva!

Beszédében Trump kiemelte a vakcinafejlesztés gyorsaságát, amelyet igazi, példa nélküli csodának nevezett, és azt mondta, hogy

az oltás már 2021 elején elérhető lesz minden amerikai számára.

Emlékeztetett arra, hogy míg egy vakcina kifejlesztése általában tíz évet is igénybe vesz, az Egyesült Államoknak ez kilenc hónap alatt sikerült.

- jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy az embereknek nem szabad elfelejteniük, honnan jött a vírus.

Köszönetét fejezte ki továbbá a kutatóknak, a hadseregnek és az orvosoknak, akik lehetővé tették a munkálatokat, illetve méltatta a járvány miatt elrendelt gazdaságösztönző intézkedéseket.

Beszédében kitért a migráció megállítására is, amellyel szerinte megvédték az amerikai dolgozók érdekeit, valamint kiemelte, hogy Washingtonnak történelmi békéket sikerült kötnie a Közel-Keleten.

Az ország egészségügyi hatóságai mindeközben a héten arra figyelmeztettek, hogy immár az Egyesült Államokban is felbukkant a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet néhány hete azonosítottak Délkelet-Angliában.

Donald Trump Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Az elnök szerdán szakította meg floridai vakációját, ahol az eredeti tervek szerint az újévet töltötte volna, és visszatért a Fehér Házba. Noha döntésének az okát nem közölte, elemzők emlékeztetnek rá, hogy Trump elnökségének utolsó heteiben éleződött a feszültség Irán és az Egyesült Államok közt. Az utóbbi ugyanis attól tart, hogy a síita állam meg akarja torolni Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységét vezető tábornok halálát, akivel tavaly januárban amerikai dróncsapás végzett a bagdadi repülőtér mellett.

A Fehér Ház nem sokkal azt követően tette közzé a változást az elnök programjában, hogy szerdán Josh Hawley, Missouri állam republikánus szenátora bejelentette, a jövő héten hivatalosan is megtámadja az amerikai elnökválasztás eredményét, amely szerint a demokrata párti Joe Biden győzött.