Még több oltóanyagot rendelne az Európai Bizottság a Pfizer/BioNTech gyógyszercégektől

Szeged, 2020. december 30. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájára érkezett Pfizer-BioNTech vakcinák 2020. december 30-án. Ezen a napon megérkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a koronavírus elleni német-amerikai vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya, amely 35 ezer egészségügyi dolgozó oltására elegendő. A vakcinákat tartalmazó hűtőládákat 21 oltópontra szállítják, több fővárosi és vidéki kórházba. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság megkezdte az eddiginél több adag vakcina beszerzésére irányuló tárgyalásokat a Pfizer/BioNTech gyógyszercégekkel a már korábban megrendelt 300 millió dózis oltóanyag mellett - jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője, Stefan de Keersmaecker a testület hétfői sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Felhívta a figyelmet azonban, hogy az amerikai és német gyógyszeripari vállalatok termelési kapacitásának korlátai nehézségeket okozhatnak az ellátásban.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy

az oltóanyagoknak a népességgel arányos elosztása a tagállamok között a folyamat elején akadályokba ütközhet.

– Nyilvánvaló, hogy ez egy komplex folyamat, amelynek még csak az elején járunk – mondta Eric Mamer, a testület szóvivője. Hozzátette: a bizottság nem felelős azért, hogy a tagállamok milyen vakcinát rendelnek, mennyit, illetve hogy milyen módon hajtják végre az oltási programokat.

Szerdán döntenek a Moderna vakcinájáról

A Pfizer/BioNTech-vakcina forgalomba hozatalát december végén engedélyezte az unió gyógyszerfelügyeleti szerve (EMA) és az Európai Bizottság. Az EMA január 6-án dönt a Moderna biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcina forgalomba hozatali jóváhagyásáról.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájára érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinák december 30-án Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az unió végrehajtó testülete eddig hat gyógyszeripari céggel - az AstraZenecával, a Sanofi-GSK-val, a Janssen Pharmaceuticával, a BioNtech-Pfizerrel, a CureVac-kal és a Modernával - kötött hitelmegállapodást, több százmillió különféle hatóanyagú oltószerek felvásárlásával kapcsolatban.