Lemondott a lett egészségügyi miniszter

2020,Belgium,Brussels,economy,EU leaders,July,meeting,Summit BRUSSELS, BELGIUM - JULY 17: Prime Minister of Latvia Krisjanis Karins arrives to attend EU summit to discuss EU's long-term budget and coronavirus recovery plan at the European Council building
Krisjanis Karins lett kormányfő menesztette az egészségügyi minisztert.
Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását Ilze Vinkele lett egészségügyi miniszter kedden, mert a koronavírus-járvány közepette vitába bonyolódott a kormányfővel az oltási tervet illetően.
Vágólapra másolva!

Krisjanis Karins miniszterelnök nem sokkal korábban megvonta bizalmát miniszterétől. A kormányfő azzal indokolta lépését, hogy Vinkele nem rendelkezett

Karins ugyanakkor közelebbről meg nem nevezett múltbéli hiányosságokra is utalt. Online sajtótájékoztatóján Karins kijelentette, hogy jelenleg semmi nem bír nagyobb jelentőséggel az oltási tervnél.

A miniszterelnök sajtótájékoztatójával szinte egy időben Vinkele videókonferencián mutatta be oltási tervét, amelyet azonban Karins szerint a tárcavezető röviddel a kormányülés előtt juttatott el a kabinethez.

Vinkele pártja, a liberális Fejlődés/ért! élesen bírálta a miniszterelnök szerinte alaptalan és elhamarkodott lépését. A tárcavezető pedig azt vetette Karins szemére, hogy leváltásával akarja kivédeni a koronavírus-járvány kezelése miatt a kormányt érő bírálatokat.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök Forrás: AFP/2020 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Egyelőre még nem világos, hogy ki veszi át Vinkele helyét. Ideiglenesen Vinkele párttársa, Artis Pabriks védelmi miniszternek kellett volna átvennie az egészségügyi tárca vezetését, de ő ezt elutasította.

- írta Pabriks a Twitteren.

A csaknem kétmillió lakosú Lettországban eddig 43 942 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 722-en haltak meg a kórban. A gyógyultak száma 30 892. Az oltási kampány a balti országban karácsonyt követően indult, eddig mintegy háromezren kapták meg a vakcinát.