Betörtek a Capitoliumba Donald Trump hívei, Joe Biden hitelesítése félbeszakadt, egy nőt agyonlőttek az épületben

Trump supporters storm Capitol building in Washington 2021,Capitol Building,clash,President-elect Joe Biden,rioters,Tr
WASHINGTON D.C., USA - JANUARY 6: US President Donald Trump’s supporters gather outside the Capitol building in Washington D.C., United States on January 06, 2021. Pro-Trump rioters stormed the US Capitol as lawmakers were set to sign off Wednesday on President-elect Joe Biden's electoral victory in what was supposed to be a routine process headed to Inauguration Day. Tayfun Coskun / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Megtámadták az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumát Washingtonban Donald Trump hívei - erről számolt be a Fox News. Az elnök hívei a demokratákhoz kapcsolódó választási csalások miatt tiltakoztak. Egy nőt agyonlőttek az épületben. A Capitoliumban magyar idő szerint valamivel éjfél után állt helyre a rend. A nap híreihez tartozik, hogy a demokraták megnyerték a másik szenátusi helyet is Georgiában, így többségük lesz a szenátusban.
Vágólapra másolva!

Szerda este több száz tüntető betört az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumába. A képviselőház és a szenátus ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből. Több televízió szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen.

A biztonságiak tehát nem bírtak a tiltakozókkal, akik bejutottak az épületbe is.

A Fox News szerint szerdán a Capitolium két épületét is ki kellett üríteni, mivel több gyanús csomagot is találtak a közelükben. Továbbra sem tudni, hogy a három csomag valóban robbanószerkezet-e, a szakértők vizsgálják.

Egy tiltakozó a Capitoliumban január 6-án Forrás: AFP/2021 Getty Images/Win Mcnamee

A tiltakozók később bejutottak a szenátus üléstermébe is. Az AFP arról írt, hogy egy nőt mellen lőttek az épületben. A nőt életveszélyes állapotban vitték ki az épületből, de később kiderült, hogy belehalt a sérüléseibe.

Tüntetők az amerikai szenátus üléstermében Forrás: AFP/2021 Getty Images/Win Mcnamee

A washingtoni eseményeket élőben is követni lehetett a Newsmax TV oldalán. A Hír TV szerda este kapcsolta a Newsmax élő adását.

Az adásban elhangzott, Trump beszéde alatt többen voltak, mint valaha, és szerették volna a választás ellopását megakadályozni. A tüntetők akkor kezdték el megtámadni a Capitolium épületét, amikor kiderült, az alelnök, Mike Pence nem akarja visszaküldeni újraszámolásra a szavazatokat. A tüntetők füst- és könnygázgránátokat is felrobbantottak az épületben. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány ember hatolt be az épületbe, a tüntetők nagy része azonban az épületen kívül maradt. A szakértő elmondta, a demokraták megkerülték a szabályokat különböző államokban, és a koronavírust használták fel a választási csalásokra - többek között ez is elhangzott a Capitoliumban az egyik képviselő beszédében, mielőtt a tüntetők megrohamozták volna az épületet.

Donald Trump nem fogja elismerni a vereséget

Donald Trump korábban az összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump a demokratákhoz kapcsolódó választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

"Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget" - mondta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. "Megállítjuk a lopást" - jelentette ki Trump a gyanús körülmények között lebonyolított választásra utalva. Mint ismert: a csalásgyanús esetek mind Joe Bidennek kedveztek.

Donald Trump amerikai elnök a támogatására rendezett tüntetésen a washingtoni Nemzeti Mallon 2021. január 6-án Forrás: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

Donald Trump fia is a békés megmozdulás mellett állt ki. "Meg kell mentenünk egy országot, és ez nem segít senkin" - írta a Twitteren.

Mike Pence alelnök azt mondta, hogy nem fog ellenkezni, hitelesíti Joe Biden győzelmét. Donald Trump szerint alelnökéből hiányzik a bátorság, azaz szerinte egyszerűen gyáva.

A Capitoliumból a tömeg rohama miatt egyébként ki kellett menekíteni az alelnököt.

Donald Trump elnök az erőszak megakadályozása miatt a Nemzeti Gárdát a Capitoliumhoz rendelte.

Az amerikai elnök újabb tweetet írt ki később, amelyben ismét nyugalomra intette a Capitoliumban tüntetőket. "Ne legyen erőszak! Senki se feledje, mi vagyunk a Jog és a Rend Pártja. Tiszteljük a törvényt és a rend őreit. Köszönöm!" - írta.

A Capitoliumhoz közel van a demokraták és a republikánusok tanácsának a főhadiszállása. Mind a két helyen robbanóanyagot találtak.

A védelmi minisztérium bejelentette, hogy a teljes Nemzeti Gárdát mozgósították, körülbelül 1800 egységet. Ez több órát vett igénybe.

A Capitolium megrohamozását elítélte Joe Biden megválasztott amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, a NATO, és az előző republikánus elnök, George W. Bush is.

Trump később újra jelentkezett Twitteren, ezúttal azonban már egy videóüzenetben kérte a tüntetőket arra, hogy menjenek haza. Donald Trump ismét felhívta a figyelmet, hogy pártja nem az erőszakot képviseli, de megérti a fájdalmat, amit most a csalódott szavazók éreznek a választással kapcsolatban.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy evakuálták a kongresszusi vezetőket, a Fort McNair katonai bázisra vitték őket. A bázis Washington DC-ben van, a katonai reptér közelében. A Reuters szerint a Capitolium épülete biztonságos.

Helyi idő szerint este hat órakor - magyar idő szerint éjfélkor - életbe lépett a kijárási tilalom Washingtonban. Helyszíni tudósítások szerint a rendőrség mostanra kiszorította a Capitolium előtti területről a tiltakozókat, a tömegoszlatás során villanógránátokat és könnygázt vetettek be. Eddig tizenhárom embert vettek őrizetbe.

Virginiában szükségállapotot hirdettek a tüntetések miatt.

A demokraták egyébként megnyerték a második szenátori helyet is Georgiában, így többségük lesz a szenátusban, ami életbevágóan fontos természetesen Joe Bidennek.

Helyi idő szerint nem sokkal este hét óra előtt bejelentették, hogy a kongresszus folytatja ülését.