Teljes kudarc a baloldali svéd kormány járványkezelése

Svédország, koronavírus, kórház
A nurse wearing protective clothing and face mask, looks on as she takes care of a COVID-19 patient at the Extracorporeal Membrane Oxygenation (ECMO) department in the Karolinska hospital in Solna, near Stockholm, Sweden, on April 19, 2020 during the coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Svédország járványkezelése az első hullám kitörése óta megosztónak számít, mivel az ország úgy döntött, hogy a legtöbb országgal ellentétben, nem vezetnek be korlátozásokat, hanem folytatja a megszokott életet a járvány közben is. Az úgynevezett svéd modell azonban óriási kudarcot vallott. Svédországban a környező országokhoz képest kiugróan magas a halálozási arány, a második hullám alatt pedig tömegesen mondtak fel az egészségügyi dolgozók, mivel a baloldali kormány gyakorlatilag magára hagyta az országot a járvány idején. Bemutatjuk, hogy milyen tényezők vezettek a svéd járványkezelés bukásához.
Vágólapra másolva!

Svédország sokáig állította, hogy sikeresen kezeli a koronavírus-járványt, nem sokkal karácsony előtt azonban XVI. Károly Gusztáv svéd király egy televíziós interjú során beszélt arról, hogy az ország teljes kudarcot vallott. Az SVT adásában a svéd uralkodó a járványügyi intézkedéseket, vagyis azok hiányát okolta azért, hogy több ezren haltak meg a fertőzés következtében. A svédek ugyanis úgy döntöttek, hogy sem karantént, sem pedig az iskolák bezárását nem rendelik el.

Emellett nem zárták be az éttermeket, az edzőtermeket és azokat a helyeket, ahol a járvány terjedése komoly kockázatot jelent. A svéd kormány úgy gondolta, hogy elég ajánlásokat megfogalmazni az embereknek a járvánnyal kapcsolatban.

Azóta azonban az emberek látják, hogy ez nem volt elég. Egy friss felmérés szerint jelenleg csupán a svédek 34 százaléka bízik meg a hatóságokban és az általuk hozott döntésekben, amely komoly csökkenést jelent a járvány kezdetén mért 52 százalékhoz mérten.

Mindez éppen az úgynevezett svéd modellnek köszönhető.

Jogi okai is vannak annak, hogy a svédek a többi országtól eltérő stratégiát választottak, mivel a kormánynak nincs meg a jogi háttere ahhoz, hogy békeidőben elrendelje az ország leállítását, bár a szakértők többsége egyetért abban, hogy a meghozott intézkedéseknél sokkal szigorúbbakat is bevezethetett volna Svédország.

Illusztráció Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az is jól mutatja a svédek lassúságát, hogy még csak idén márciusban tervezik elfogadtatni azt az ideiglenes, egy évig tartó "járványtörvényt", amely biztosítaná a védekezéshez szükséges jogi eszközöket a kormány számára.

A szigorú intézkedések elmaradásának következményei még inkább látványosak, ha a környező országokat vesszük figyelembe.

A The Local szerint Svédországban többen haltak meg a koronavírus-járványban, mint Dániában, Norvégiában és Finnországban együttesen.

Az Euobserver arra is felhívja a figyelmet a svéd helyzet elemzésénél, hogy az ország egészségügyi rendszere, azon belül is a szektor rohamos privatizációja is nagyban okolható azért, hogy ilyen rosszul alakult a járvány elleni védekezés. Ahogy az Origo is beszámolt róla, december közepén a svéd Egészségügyi Dolgozók Szövetségének elnöke, Sineva Ribeiro arról beszélt, hogy kevés az intenzív ágy, és hatalmas hiány van az egészségügyi dolgozók terén.

A nem időben hozott döntések és a karanténintézkedések teljes hiánya miatt az egészségügy a teljesítőképessége határához érkezett. Tovább fokozta a helyzetet, hogy orvosok és ápolók tömegesen kezdtek el felmondani, mivel már nem bírták a hónapokon át tartó embertelen munkát, a baloldali kormány pedig magára hagyta őket a legnehezebb időben. A svéd TV4 decemberi jelentése szerint havonta átlagosan 500 egészségügyi dolgozó adta be a felmondását.

Többször is bebizonyosodott már, hogy az időben meghozott intézkedések elengedhetetlenek a sikeres védekezéshez.

A baloldali svéd kormány viszont teljes inkompetenciáról adott tanúbizonyságot, ezen pedig nem segített a kollektív stílusú döntéshozási mechanizmus, amelyet a svéd liberálisok követnek, akik teljes mértékig politikai ügyet csináltak a járványból, ahelyett hogy a szakemberek segítségével hozták volna meg a megfelelő intézkedéseket.