Franciaországban rengeteg helyen rosszul adják be a Pfizer védőoltását

koronavírus, vakcina, Franciaország, Lyon
A doctor prepares a syringe to administer a dose of the Pfizer-BioNtech Covid-19 vaccine to a member of the "Hospices Civils de Lyon" (HCL) directory on January 5, 2021 in Lyon. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
Francia orvosok szerint sok helyen rosszul adják be a Pfizer vakcináját, ezért szerintük az esetek nagy részében elfecsérelt vakcinával és ki nem alakuló immunizációval kell majd számolni – írja a Magyar Nemzet francia lapértesülésekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban számos fotó és videó jelent meg a közösségi hálózatokon az első vakcinák beadásáról Franciaországban, amelyekből egyértelműen látható, hogy

sokan nem a Pfizer által előírt technikával adják be az oltóanyagokat a pácienseknek.

A Pfizer utasítása szerint ugyanis az injekciót egyenesen az izomba, felrázás nélkül kell beadni. Ennek ellenére sok helyen – a helyszínen rögzített felvételek tanúsága szerint – az ápolónő felrázza a fiolát, kinyomja a tűből a levegőt, majd az ujjaival összecsippentett karba, illetve bőrszövetbe adja be az oltóanyagot, és eközben a tűt nem merőlegesen, hanem megdöntve szúrja be a bőrbe. Az összecsippentős és megdöntött tűvel történő oltás a megfelelő módszer a bőr alá adandó injekciók esetében, írja a lap.

A Pfizer ugyanakkor kifejezetten az izomba adást írja elő: merőlegesen, egyenesen a karba, amit tehát sem az összecsippentés, sem a megdöntött tű nem tud elérni.

A francia orvosok egy része úgy gondolja, hogy sok lesz a hatástalanul immunizált beoltott, mások szerint viszont az, hogy a klinikai tesztek során kizárólag izomba adták az oltóanyagot – és így érték el az immunizációt –, nem jelenti azt, hogy a fenti módon csak a bőr alá juttatott vakcina nem fejti ki a hatását.

Illusztráció Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Franciaországban teljes kudarcba fulladt a lakosság beoltásának megszervezése és ezzel hatalmas lemaradásra tettek szert a többi európai országhoz képest.

Ezt jól mutatja, hogy a tízszer kisebb Magyarországon már több embert oltottak be koronavírus ellen, mint a franciáknál.

A most napvilágot látott információk szerint pedig félő, hogy a franciák által beoltott állampolgárok egy jelentős része a rossz oltási technika miatt abban a tudatban él majd, hogy védett, de ennek ellenére nem lesz immunis a vírusra, hiszen nem az előírásoknak megfelelően kapták.