Apáti Bence írása az Origónak: Tehát vicc volt, de mégsem

Apáti Bence interjú
Vágólapra másolva!
Mint arról már bizonyára igen sokan értesültek, egy derék amerikai evangélikus lelkész, aki történetesen fekete, meg még demokrata politikus is egyben - szóval nem egyszerű eset -, egy felszólalása után begyújtotta a haladás rakétáit, majd még rátolt egy kis szélsőbalos nitrót is - csak hogy még nagyobbat gyorsuljon az a járgány, ami a Black Lives Matter és a gendergladiátorok keménymagját repíti a végső hülyeség felé -, és úgy köszönt el kedves hallgatóságától, hogy amen, illetve awomen.
Vágólapra másolva!

Mely bravúrjára mindjárt vissza is térünk, csak előtte így nagy nyilvánosság, meg ország-világ előtt szeretnék egy kis útmutatást kérni a progresszív kollégáktól azzal kapcsolatban, hogy ebben az ominózus esetben meg szabad-e nevezni a lelkész származását, illetve bőrszínét, mert be kell, hogy valljam férfiasan - ebből persze még baj lesz -, hogy teljesen elvesztettem a fonalat.

Aki már unja, attól előre is elnézést kérek, de az a helyzet, hogy előttem még mindig rejtély, hogy mi a helyes policy, mert Kamala Harrisnál, Obamánál vagy Hamiltonnál például alap, hogy ki kell emelni a színt meg a származást, sőt kötelező vad és hetekig tartó ünneplésbe kezdeni amiatt, hogy ilyen nagy sikereket értek el a fent említett afroamerikaiak de más emberek és esetek esetében azonnal megérkeznek a rögtönítélő nácivadász egységek, és virtuálisan kivégzik a feketéző fasisztákat.

Emanuel Cleaver a 117. kongresszusi alakuló ülésen tehát úgy érezte, hogy az amen-ámen kirekesztő, nőgyűlölő, férfisoviniszta, meg még ki tudja, mi minden, úgyhogy roppant komoly hangon és ünnepélyesen hozzátette, hogy awomen.

Amivel több gond is van. Az egyik, hogy amikor az ember már abban reménykedne, mondjuk amiatt, mert csak vége lett ennek az elátkozott évnek, jön egy ilyen futóbolond, akiről ötven évvel ezelőtt még a valóságtól elrugaszkodott kabarétréfákat írtak, és elkezd hulla komoly fejjel awomanezni. A másik, és talán ez a komolyabb probléma, hogy az ámen ugye egy héber eredetű szó, azt jelenti, hogy "úgy legyen", nincs férfi és női alakja, tehát a hülye lelkészünk indokolatlan nőikvótázós nyelvi innovációja teljes tévedés. Kábé olyan, mintha valamikor a közeli jövőben a Katona műsorra tűzné a Carwoman című opera feminista verzióját.

Erre azért, köztünk szólva, látok némi esélyt.

Ahogyan az lenni szokott, a jobboldali sajtó teljes joggal felháborodott, a ballibsi meg teljes csendbe burkolózott. Amin nyilván csak egy hatéves lepődött meg, gondoljunk csak arra, milyen példamutató komcsi cenzorok módjára hallgatta el a hazai haladó média a BLM mozgalomhoz kapcsolódó fosztogatásokat, lapostévé- és edzőcipőlopásokat, rendőrőrsök és állami épületek megtámadását, illetve porig égetését.

A balos olvasók ezekről tényleg nem tudhattak, talán ezért is háborodtak fel annyira a szerda éjszakai Amerikában történt, szerintük példátlan események láttán.

De van még egy csavar, amiről méltatlanul kevés szó esett.

Történt, hogy miután az USA-ban is óriási botrány keveredett Cleaver nyelvújításából, a lelkész elővette a "csak vicceltem" kártyát. Azt mondta: csak egy könnyed viccnek szánta, majd hogy még nagyobb hülyét csináljon magából, hozzátette; mindössze egy gesztust szeretett volna tenni a kongresszusba kerülő nagyszámú nőnek, ahogy a képviselőházba választott nőknek is.

Tehát vicc volt, de mégsem.

Úgy viccelt, hogy közben awomenezve, áhítatos fejjel udvarolgatott a szolgasorba taszított és elnyomott, a kongresszusba és a képviselőházba kényszerített nőknek, no meg a progresszív, szélsőbalos szavazóknak.

A balos awomenező politikus tehát lebukott, kiderült, hogy hülye, és az is, hogy még akkor sem hajlandó a hülyesége miatt elnézést kérni, amikor már a fél világ rajta röhög, helyette elkezd arról kamukázni, hogy csak viccelt, de nem úgy, hanem amúgy.

Briliáns történet.