Franciaországban a vírus fertőzőbb variánsának két járványgócát azonosították

koronavírus franciaország
Sorban álló emberek egy párizsi étterem előtt, amely elvitelre is készít ételeket 2020. december 31-én.
Vágólapra másolva!
A koronavírusnak a korábbinál sokkal fertőzőbb, az Egyesült Királyságban azonosított változatának két kockázatos gócára bukkantak Franciaországban, az egyikre Bretagne-ban, a másikra a fővárosi régióban - jelezte csütörtökön a francia egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Eddig a mutáns 19 esetét tárták fel, míg a Dél-Afrikában azonosított, szintén nagyon fertőző változatot három betegnél azonosították.

A vírus brit változatának első járványgóca egy rennes-i idősotthon, ahol hét lakó és két dolgozó fertőződött meg.

Sorban álló emberek egy alkoholos italokat árusító üzlet előtt 2020. december 31-én. A koronavírus-járvány miatt éjszakai kijárási tilalom van érvényben Franciaországban. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

A másik helyszín a Párizstól délre található Bagneux település, ahol egy oktatási intézményben dolgozó embernél azonosították a variánst.

Jean Castex miniszterelnök sajtótájékoztatóján jelezte, hogy nagyon komolyan veszi a kormány a két variáns miatti fenyegetettséget.

A hatóságok szerint aggodalomra ad okot, hogy

a két fertőző variáns olyan embereknél jelent meg, akik nem jártak az Egyesült Királyságban,

és nem is kerültek kapcsolatba olyan személlyel, aki onnan érkezett,

azaz egyértelműen Franciaországban fertőződtek meg.

Sorban álló emberek egy párizsi étterem előtt, amely elvitelre is készít ételeket 2020. december 31-én. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

Mindkét potenciális járványgócban szigorú karanténintézkedések léptek életbe, és a kontaktkutatás is megtörtént a fertőzési lánc megtörése, illetve annak érdekében, hogy a variánsok ne tudjanak szélesebb körben elterjedni. A francia kormányfő azt is elmondta, hogy

a francia határok az Egyesült Királyság felé egyelőre zárva maradnak újabb utasításig.

Castex emlékeztetett arra, egyes kivételes esetekben engedélyezett a belépés, de minden belépőt tesztelnek a határon.

Az egészségügyi minisztérium arról egyelőre nem adott tájékoztatást, hogy a dél-afrikai variáns három esetét hol azonosították.

A két mutáció jóval fertőzőbb, de önmagában nem feltétlenül veszélyesebb az eredeti vírusnál, és emiatt megvan a veszélye annak, hogy elterjedése ismételten leterheli a kórházi ellátórendszert Covid-19-betegekkel - olvasható a tárca közleményében.