Donald Trump nem megy el Joe Biden beiktatására

vote election Horizontal COMBO PHOTO POLITICAL CAMPAIGN PRESIDENTIAL ELECTION POLITICAL MEETING HEADSHOT SUNGLASSES POINTING FINGER
(COMBO) This combination of pictures created on October 30, 2020 shows Democratic Presidential candidate and former US Vice President Joe Biden gestures prior to delivering remarks at a Drive-in event in Coconut Creek, Florida, on October 29, 2020 and US President Donald Trump pumps his fist as he arrives to a campaign rally at Green Bay Austin Straubel International Airport in Green Bay, Wisconsin on October 30, 2020. - President Donald Trump and Democratic challenger Joe Biden are battling it out for the White House, with polls closed across the United States Tuesday -- and a long night of waiting for results in key battlegrounds on the cards. (Photos by JIM WATSON and MANDEL NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem megy el utódja, Joe Biden beiktatására Donald Trump - ezt maga az elnök jelentette be. Támogatóinak azt üzente, hogy a jövőben is hatalmas hangjuk lesz.
Vágólapra másolva!

Donald Trump nem megy el Joe Biden január 20-i beiktatására, ilyenre 1869 óta nem volt példa - írja a Fox News az elnök péntek délutáni Twitter-bejegyzése alapján.

Ezzel az ország történetében - John Adams, John Quincy Adams és Andrew Johnson után -

ő lesz a negyedik elnök, aki nem vesz részt utódja avató ünnepségén.

Trump nem megy el Biden beiktatására Forrás: AFP/Jim Watson

Elítélte a tüntetéseket

Trump egy nappal azt követően, hogy rendezett átmenet ígért, pénteki nyilatkozatában azt üzente támogatóinak, hogy továbbra is jelentős beleszólásuk lesz az ügyekbe. Pénteki Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy annak a csaknem 75 millió embernek, aki rá szavazott "a jövőben is hatalmas hangja lesz". Arról biztosította híveit, hogy semmilyen formában nem fogják őket "méltatlanul, tisztességtelenül" kezelni.

A hivatalban lévő elnök csütörtökön elítélte a bírálói szerint általa szított tüntetéseket.

– fogalmazott, és azt is hozzátette, hogy elérkezett az ideje a kibékülésnek és gyógyulásnak.

Az amerikai elnök emellett rendezett hatalomátadást ígért.

"Egy új kormányt fognak beiktatni január 20-án. Most arra összpontosítok, hogy egy zökkenőmentes és rendezett hatalomátadást biztosítsak"– mondta DonaldTrump.

Öten haltak meg a Capitolium ostromában

Szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus a Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartott együttes ülést.

A tüntetésen részt vevők egy csoportja a rendőrkordont áttörve megpróbál behatolni az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba január 6-án Forrás: MTI/AP/John Minchillo

A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben öt ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.