Indiában országos online vizsgát tartanak "tehéntanból" februárban, hogy népszerűsítsék a hinduk szent állatának a védelmét.

A közzétett tananyag azonban heves vitát váltott ki a hindu többségű országban. A helyi sajtó szerint ugyanis ebben egyebek között olyan tudománytalan állítások is szerepelnek, amelyek szerint a tehéntej nyomokban aranyat tartalmaz vagy a tehenek levágása földrengést idéz elő. A bírálatokat követően ezeket az állításokat kivették a tanagyagból.

Angolul is elérhető lesz a teszt

Az egyébként évente megrendezendő, idén február 25-re tervezett számonkérésre gyerekek és felnőttek egyaránt jelentkezhetnek, sőt külföldiek is részt vehetnek rajta - mondta Rastrija Kamdhenu Aajog, a kormány által létrehozott Országos Tehén Bizottság illetékese.

Pures Kumar, a bizottság szóvivője elmondta, hogy az egyórás teszt a hindi mellett 12 regionális nyelven és angolul is elérhető lesz. A vizsga célja, hogy "fokozza az emberek háztáji tehenekkel kapcsolatos tudatosságát, felkeltse az indiaiak érdeklődését és felhívja a figyelmüket azokra a kiaknázatlan és üzleti lehetőségekre, amelyeket az állatok nyújtani tudnak azt követően is, hogy már nem adnak tejet".

A vizsgát sikeresen teljesítők bizonyítványt és pénzjutalmat kapnak.

Kiemelt feladatnak tekinti a kormány a tehenek védelmét

A 2014-ben hatalomra került Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Pártja (BJP) kiemelt kormányzati teendőként kezeli a tehenek védelmét, hogy biztosítsa magának a hindu szavazók támogatását.

A kormányzat kiemelt teendőként kezeli a tehenek védelmétForrás: AFP/Str

Többek között programokat indított a tehéntej, a trágya és a vizelet felhasználására, amelyek az ősi indiai orvostudomány, az ájurvéda szerint gyógyító hatással bírnak.