A BLM és az Antifa mozgalom aktivistája is részt vett a Capitolium megrohamozásában

Capitolium ostroma, USA, 2021.01.06. a  Trump Supporters Hold "Stop The Steal" Rally In DC Amid Ratification Of Presidential Election GettyImageRank2 Color Image HORIZONTAL POLITICS
WASHINGTON, DC - JANUARY 06: Pro-Trump supporters storm the U.S. Capitol following a rally with President Donald Trump on January 6, 2021 in Washington, DC. Trump supporters gathered in the nation's capital today to protest the ratification of President-elect Joe Biden's Electoral College victory over President Trump in the 2020 election. Samuel Corum/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A BLM és a szélsőbaloldali Antifa mozgalom aktivistája is részt vett az Egyesült Államok Capitoliumának megrohamozásában. John Sullivant már nyáron őrizetbe vették egy júliusi, szélsőségesek által szervezett zavargás után, ahol egy ember életét vesztette. A 25 éves férfi most újabb vádakkal néz szembe a szerdai események kapcsán. A Hír TV-t az amerikai Newsmax csatorna riportere tudósította.
Vágólapra másolva!

Több millió amerikai próbálja megérteni: hogyan történhetett a Capitolium megrohamozása, ez a példa nélküli esemény, hiszen ez az egyik legbiztonságosabb épület az Egyesült Államokban, de talán az egész világon. Az állampolgároktól a politikusokig mindenki, pártállástól függetlenül egyetért: az, hogy ez megtörténhetett, óriási nemzetbiztonsági kockázatot jelent - mondta el az amerikai Newsmax csatorna tudósítója.

A biztonsági erők egyértelműen kudarcot vallottak, sorra követelik a Capitolium védelmében részt vevő tisztek lemondását. Ez vezetett a Capitolium rendőrfőnökének, illetve a kongresszusi biztonsági szolgálat őrmesterének lemondásához is.

Mindeközben új információk láttak napvilágot azokról, akik ellen vádat emeltek. Köztük van például egy 70 éves, Lonnie Zoffman nevű alabamai férfi, aki félautomata fegyverrel és 11 Molotov-koktéllal felszerelkezve érkezett a helyszínre.

Illusztráció Forrás: AFP/2021 Getty Images/Samuel Corum

Összesen 23 ember ellen emeltek vádat csütörtökön Washington DC Felsőbíróságán. Nagy részük a fővárosi régión kívülről származik, Wyomingtól Oregonon át Connecticutig. Egyiküknél kézifegyver, gázmaszk és 25 lőfegyver volt.

A vádak között szerepelt a többi között a Capitolium egyik rendőrtisztjének megütése, törvénytelen behatolás, a távozásra felszólító parancs megtagadása és az este hatkor kezdődő kijárási tilalom megsértése.

S bár tucatnyi volt a Trump-támogató, legalább egyről tudnak, aki baloldali lázító.

John Sullivan Utahban állt bíróság elé a nyári zavargásokban való részvétele miatt. A közösségi médián keresztül egyérteműen kiáll a BLM és az Antifa mellett, és emellett Trump-ellenes szlogeneket hangoztat.

A rendőrség szerint további letartóztatások várhatók. Kirendelték a Nemzeti Gárdát, és egy 2 méter magas kordont állítottak fel az épület köré. Már csak néhány nap van hátra a megválasztott elnök, Joe Biden beiktatásáig, amit a tervek szerint itt, a Capitolium előtt tartanak majd. Ez pedig további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakulhatott ki a szerdai káosz, és mit tesznek majd a jövőben, hogy a Capitolium épületét megvédjék - mondta el Logan Ratick tudósító a Hír TV-nek.

Az FBI jutalmat tűzött ki információért a Capitoliumban csőbombákat elhelyezőről

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jutalmat ígér annak, aki információval segíti kideríteni, ki helyezett el két csőbombát a Capitoliumban a szerdai ostrom során - tudatta az FBI felhívásban.

A nyomravezetői díj legfeljebb 50 ezer dollár (15 millió forint). A felhíváshoz az FBI egy felvételt is mellékelt, amelyen egy álarcos, kesztyűt és csuklyás felsőruhát viselő ember visz egy tárgyat.

A Capitolium rendőrségének közlése szerint a két csőbomba jelentős károkat okozhatott volna, és súlyosan fenyegette a közbiztonságot.

A tűzszerészek hatástalanították mindkettőt még szerdán. A robbanószerkezetek egyikét a republikánusok, a másikat a demokraták nemzeti bizottságának központjánál hagyta a keresett személy.