Beoltották az angol királynőt és Fülöp herceget

Annie Leibovitz,  II. Erzsébet brit királynő, és férje Fülöp edinburgh-i herceg, fotó, portré
A handout portrait photograph released by Buckingham Palace on June 9, 2016 and taken by Annie Leibovitz to mark the Queen's 90th birthday shows Britain's Queen Elizabeth II (L) and Prince Philip, Duke of Edinburgh (R) pictured at Windsor Castle just after Easter in 2016. / AFP PHOTO / BUCKINGHAM PALACE / Annie Leibovitz / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / 2016 ANNIE LEIBOVITZ " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE - NO SALES - FOR USE UNTIL 0001 GMT JUNE 24, 2016 MUST BE REMOVED FROM ALL SYSTEMS AT THIS TIME - EMBARGOED UNTIL 0001 BST JUNE 10, 2016 /
Vágólapra másolva!
Az angol királynőt és Edinburgh hercegét beoltották a koronavírus elleni vakcinával - tudatta a Buckingham-palota.
Vágólapra másolva!

A hivatalos tájékoztatás szerint II. Erzsébet királynőnek és Fülöp edinburghi hercegnek a királyi család windsori rezidenciáján adták be a vakcinát.

II. Erzsébet királynő áprilisban tölti be 95. életévét, Fülöp herceg júniusban 100 éves lesz.

Az uralkodói házaspár így a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) által felvázolt elsőbbségi lista második sürgősségi csoportjába tartozik az idősotthonok lakói és gondozóik után.

A JCVI 25 oldalas útmutatója korosztályok, foglalkozás és egészségi állapot szerint sorolja veszélyeztetettségi csoportokba a lakosságot. A lista élén az idősotthonokban lakók és az otthonok gondozószemélyzetének tagjai, utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi és a szociális ellátó szolgálatok dolgozói következnek a krónikus egészségi gondokkal küszködő betegekkel együtt.

A szóvivő szerint a királyi házaspár ma megkapta a COVID-19 elleni oltás első adagját.

Egyértelmű volt, hogy a királynő nyilvánosságra hozza, hogy megkapta az oltást,

ezzel is elejét véve a találgatásoknak - írja a Sky News.

Az udvar illetékese hangsúlyozta: a királynő a további találgatások elkerülése végett személyesen döntött úgy, hogy hozzák nyilvánosságra az ő és férje beoltásának hírét. A brit sajtóban az utóbbi időszakban folyamatosak voltak a találgatások arról, hogy II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg megkapja-e a koronavírus elleni oltást, és ha igen, ennek hírét nyilvánosságra hozzák-e.

Az udvar illetékesei korábban többször is jelezték, hogy

az uralkodói házaspár nem szeretne kivételes, soron kívüli elbánást.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Forrás: AFP/2016 ANNIE LEIBOVITZ/Annie Leibovitz

Károly trónörökös, a királynő és az edinburghi herceg 72 esztendős elsőszülött fia - aki majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - nemrégiben maga is hangsúlyozta, hogy jóval az elsőbbségi listán szereplő legveszélyeztetettebb csoportok után következik, és szintén kivárja sorát.

Károly herceg az idősotthonok lakói és gondozóik, a 80 éven felüliek, az egészségügyi ellátás első vonalában dolgozók, a 75 éven felüliek, valamint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett 70 éven felüliek után kerül sorra az oltási listán.

A trónörökös tavaly tavasszal már túlesett a koronavírus okozta Covid-19 betegségen, de csak enyhe tünetei voltak és rövid idő alatt felépült.


A Buckingham-palota - a királynő első számú londoni rezidenciája és hivatala - nem közölte, hogy az uralkodói házaspár melyik oltóanyagot kapta.

Az Egyesült Királyságban jelenleg két vakcina van forgalomban.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) - a világon elsőként - december elején engedélyezte a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájának alkalmazását, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött.

Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina Forrás: AFP/Jeffrey Sherman

Az MHRA a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának forgalmazását is jóváhagyta, és hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges alkalmazása is megkezdődött az Egyesült Királyságban.

A brit gyógyszerfelügyelet pénteken az amerikai Moderna gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcina forgalmazását is engedélyezte, de ennek az oltóanyagnak a nagy-britanniai alkalmazása várhatóan tavasszal kezdődik.

Andrew Pollard professzor, az Oxford Vaccine Group igazgatója megkapja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát Sam Foster ápolónőtől az oxfordi Churchill kórházban 2021. január 4-én Forrás: MTI/AP/PA/Steve Parsons

Az Egyesült Királyságban eddig több mint 1,5 millióan részesültek a koronavírus elleni oltásban.

Az injekciókat a királyi családi orvos adta be a windsori kastélyban

- írta a Sky News.egy királyi forrásra hivatkozva.

A királynő és Fülöp karanténban voltak, úgy döntöttek, hogy a karácsonyt is nyugalomban a berkshire-i rezidenciájukon ünneplik meg, a szokásos Sandringhamben megrendezett családi karácsonyi ünnepség helyett.