Nyitrán és Kassán javában zajlik a tömeges tesztelés, amelyen már megközelítőleg 57 ezer ember vett részt a két nap alatt - írja a Paraméter.sk felvidéki hírportál. Mint arról szombaton az Origón is beszámoltunk, azután kezdtek ismét tömeges tesztelésbe a két leginkább fertőzött felvidéki városban, hogy pár napja ismét rekordszámú megbetegedést regisztráltak az országban.

Nyitrán pénteken 10 585 személyt teszteltek le, szombaton pedig további 14 551-et, így a két nap alatt 25 136-an vetették alá magukat antigén tesztelésnek. A városi hivatal tájékoztatása szerint eddig összesen 635 pozitív esetre derítettek fényt, ami 2,53 százalékos fertőzöttségi aránynak felel meg.

Vasárnap Nyitrán 8-tól 17 óráig lehet részt venni a tesztelésen összesen 37 mintavételi ponton. Az utolsó mintákat 16:30-kor veszik le, hogy még időben végezhessenek azok kiértékelésével.

Egy fiatalembert kikérdez egy járványügyi szakember az egyik szlovákiai kórház előtt, mielőtt letesztelnék 2020. márciusában( illusztráció).Forrás: AFP/Jozef Klamar

Hétfőtől az egész járásban szigorúbb járványügyi intézkedések lépnek életbe.

Hét napnál nem régebbi antigén teszt nélkül nem lehet majd munkába, és a természetbe se menni,

 csupán a legközelebbi élelmiszerüzletbe, drogériába és gyógyszertárba való utazást engedélyezik.

Beoltanak egy egészségügyi dolgozót a nyitrai kórházban 2020.12.27-én. Szlovákiában a nyitrai járás az egyik legfertőzöttebb régió. A hétvégén Nyitrán és Kassán ismét tesztelik az egész lakosságot.Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Nyitra mellett Kassán is folyik a tömeges tesztelés, ott két nap alatt megközelítőleg 32 ezer embert teszteltek le, ebből csak szombaton több mint 19 ezret. A nap folyamán megközelítőleg 300 fertőzött személyt szűrtek ki (1,52 százalékos fertőzöttségi arány), a péntekiekkel együtt így már kb. 500 pozitív esetet regisztráltak.

Kassán és Nyitrán így a két nap alatt több mint ezer koronavírus-fertőzöttet találtak.

Vasárnap Kassán 9-től 17 óráig várják az embereket a mintavételi pontokon.