Barack Obama idején sok pénzzel támogatták Soros György civil szervezeteit

soros györgy
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 20: Founder and Chair, Soros Fund Management and the Open Society Foundations George Soros attends 2016 Concordia Summit - Day 2 at Grand Hyatt New York on September 20, 2016 in New York City. Bryan Bedder/Getty Images for Concordia Summit/AFP
Vágólapra másolva!
Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke egyre nagyobb befolyással rendelkezik, ezen pedig a koronavírus-járvány sem tudott változtatni. Ráadásul ebben még inkább segítségére volt az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2020-as döntése, amely gyakorlatilag engedélyezte, hogy a különböző Soroshoz köthető NGO-k továbbra is saját nyelvi valóságot teremtsenek, olyat, amelyről George Orwell 1984 című könyvében is lehetett olvasni.
Vágólapra másolva!

Az Agency for Int'l Development v. Alliance for Open Society International per tavaly zárult le. Lényege pedig, hogy az amerikai nem kormányzati szervezetek (NGO-k) külföldi nem kormányzati leányvállalatainak finanszírozásánál a támogatás egyik feltételeként előírt speciális beszédmód (angolul compelled speech) nem sérti az első alkotmánymódosításban foglalt jogokat, így a szólásszabadságot, írja a Tűzfalcsoport.

Mindez azt jelenti, hogy már megfelelő jogi alappal lehet kényszeríteni a tagszervezeteik, illetve ezek támogatóit az elvárt szóhasználatra, a nyelv cenzúrázására és a szólásszabadság korlátozására.

A bírósági ügy hosszú éveken át zajlott, hiszen eredetileg egy 2003-as szövetségi törvénybe írták be, ebből robbant ki a 2020-ig elhúzódó vita. A szakemberek és elemzők szerint az Obama-kormány idejére eső szabályozás kiemelkedően jelentős pénzeket juttatott Soros-közeli NGO-k számára.

Soros György Forrás: AFP/2016 Getty Images/Bryan Bedder

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság végül 2020. június 29-én kimondta, hogy ezek a szervezetek és hálózataik – így az ügyben érintett Soros-féle Open Society International is – nyelvi valóságot is teremthetnek a globális szervezeti hálón belül előírt beszédmód kötelezőségén keresztül, írja a lap.