Még jobban bebetonozta a hatalmát Kim Dzsongun

Square This picture taken on January 8, 2021 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 9, 2021 shows North Korean leader Kim Jong Un speaking during the fourth day of 8th Congress of the Workers' Party of Korea
Kim Dzsongun
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt választotta hétfőn a Koreai Munkapárt kongresszusa a párt új főtitkárává - közölte a KCNA állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kommunista diktátor ezzel megszerezte magának a 2011-ben meghalt apja, Kim Dzsong Il halála óta betöltetlen tisztséget. A KCNA szerint a pártkongresszus teljes mértékben támogatta Kim megválasztását a forradalom vezetője, valamint az egység és útmutatás központjának tisztségére.

Kim Dzsongun Forrás: AFP/KCNA

Szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza az eddig is egyeduralkodó Kim Dzsongun hatalmát a kommunista országban, amelyben a hatalom a Kim család tagjai között öröklődik. 2012-ben a Koreai Munkapárt Kim Dzsong Ilt örökös pártfőtitkárrá, fiát, Kim Dzsongunt pedig első titkárrá nyilvánította.

A KCNA tájékoztatása szerint a párt egyben tisztújítást hajtott végre a nagy befolyással rendelkező Központi Bizottságban, amelynek része a Politikai Bizottság is. Úgy tudni, Kim Jodzsong - Kim Dzsongun - húga, aki maga is magas tisztséget tölt be a pártban, nem szerepelt a Politikai Bizottságba beválasztottak listáján, ellentmondva megfigyelők várakozásainak.

Éjszakai díszszemle

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint vasárnap késő este Phenjan belvárosában katonai díszszemlét tarthattak a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusa alkalmából a Kim Ir Szen téren.

A közlemény hangsúlyozta, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok hadserege nyomon követi a történéseket, számba véve azt a lehetőséget, hogy a tevékenység egy katonai parádé próbája is lehet.
Észak-Korea utoljára október 10-én tartott díszszemlét a Koreai Munkapárt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából, egyéb fegyverek mellett egy új interkontinentális ballisztikus rakéta és egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta bemutatásával.