Évtizedek óta nem látott hideget mértek Spanyolország több területén is keddre virradó éjjel.

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) tájékoztatása szerint a leghidegebb, mínusz 25,4 Celsius-fok az Aragónia tartományban (autonóm közösségben) található Bellóban volt. A térségben több mérőállomás mínusz 25 fok alatti hőmérsékletet jelzett. 

A hó borította Sol tér Madrid belvárosában 2021. január 10-énForrás: MTI/AP/Manu Fernández

Az országban helyi hidegrekordok is megdőltek, például Teruelben, ahol most mínusz 21 fokot mértek. Ebben a városban a leghidegebb eddig 2001-ben volt, akkor mínusz 19 fokot mutattak a hőmérők. 
A szokatlanul hideg, fagyos időjárás leginkább négy tartományt érint az országban: Aragóniát, Kasztília és Leónt, Kasztília-La Manchát és Madridot.

Fotót készít egy férfi a mínusz 14 Celsius-fokos hőmérsékletet jelző információs tábláról a Madridtól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Ávilában 2021. január 12-énForrás: MTI/EPA-EFE/Raul Sanchidrian

A spanyol fővárosban a repülőtéri meteorológiai mérőállomás mínusz 13,2 fokot regisztrált, itt ilyen alacsony hőmérsékletre 1973 óta nem volt példa.

A fagy nagyban nehezíti az elmúlt hétvégi rendkívüli havazás utáni takarítási munkálatokat, Madrid városában például a főútvonalak nagy része már járható, de a mellékutcákat továbbra is hó borítja, amely ráadásul ráfagyott az aszfaltra.

Havat takarítanak Madrid belvárosában 2021. január 10-én, miután az előző nap véget ért az utóbbi évtizedek legnagyobb havazása a spanyol fővárosban és az ország középső részénForrás: MTI/AP/Manu Fernández

A mentőszolgálat arról számolt be, hogy az elmúlt egy napban a riasztások több mint felét a jegesedés okozta balesetek miatt kapják, több kórház is az esetszámok jelentős növekedését jelentette a sürgősségi ellátásban.

Hó és jég Madrid belvárosában 2021. január 12-énForrás: MTI/EPA/Ballesteros

A fővárosban három nap szünet után megindult az autóbusz-közlekedés, azonban a kétszáz vonalból egyelőre csak 28 működik. A metró továbbra is 24 órában üzemel, forgalma több mint 30 százalékkal emelkedett meg. Az utasok túlzsúfoltságra panaszkodtak a reggeli csúcsforgalomban.

Az Adolfo Suárez Madrid-Barajas nemzetközi repülőtér továbbra is csak részlegesen működik, sok a törölt járat, és még mindig vannak utasok, akik péntek óta várakoznak a reptéren, de egyelőre nem tudják, hogy mikor utazhatnak.

Paraguayi utasok várakoznak gépük indulására a madridi Barajas nemzetközi repülőtéren 2021. január 11-én. A légiforgalmat január 8-án este függesztették fel az intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miattForrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Bizonytalanok azok is, akik Spanyolországba utaztak volna az elmúlt napokban, számukra a koronavírus-járvány miatti korlátozások könnyítéseként az eredeti 72 órához képest 24 órával meghosszabbították a negatív PCR-tesztek elfogadásának idejét. 

A madridi tartományban egész héten zárva maradnak az oktatási intézmények,  de szerdától távoktatásban kezdetét veszi a tanév második féléve. Az elmúlt napok időjárása 167 iskolákban okozott károkat.

Havas utca Madrid belvárosában 2021. január 10-énForrás: MTI/AP/Manu Fernández

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter sajtótájékoztatón közölte: megkezdték a kárfelmérést, ezt követően dönthetnek arról, hogy katasztrófa sújtotta területté nyilvánítanak-e egyes térségeket.