Szükségállapotot hirdetett a malajziai uralkodó

virus Horizontal CORONAVIRUS COVID-19
Kuala Lumpur és öt tagállam karantén alá került
Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdetett Al-Sultan Abdullah malajziai uralkodó kedden országában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.
Vágólapra másolva!

"Al-Sultan Abdullah azon a véleményen van, hogy a Covid-19 terjedése kritikus szakaszhoz érkezett, és szükség van a szükségállapot kihirdetésére" - áll a palota közleményében. A királyi palota közlése szerint a rendkívüli jogrend augusztus 1-jéig lesz hatályban, de korábban is véget érhet a járványügyi helyzettől függően.

A parlament működését felfüggesztik

Muhyiddin Yassin miniszterelnök időközben bejelentette, hogy a kormányzat folytatja munkáját, de a parlament működését felfüggesztik. Egyben közölte, hogy a kormány növelni akarja a rendvédelmi szervekkel kapcsolatos jogköreit az egészségügyi válságra tekintettel, és a magánszektort is be akarja vonni az állami egészségügyi rendszer támogatására.

Nem tartanak választásokat

Muhyiddin Yassin hangsúlyozta, hogy az egészségügyi vészhelyzet idején nem fognak választásokat tartani. Hozzátette, hogy erre akkor kerülhet sor, ha egy, a későbbiekben létrehozandó független bizottság megállapítja a járvány végét, és biztonságosnak ítéli meg a voksolás lefolytatását.
Mindez elemzők szerint segíthet Muhyiddin Yassin miniszterelnöknek hatalmon maradni. A 2020 márciusában hatalomra került kormányfőnek ugyanis hajszálnyi többsége van a törvényhozásban, miközben koalíciós partnerei lemondását és előrehozott választások kiírását követelik.

Kuala Lumpur és öt tagállam karantén alá került Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Így akarhat hatalmon maradni

A szükségállapot elrendelését Muhyiddin Yassin kezdeményezte óvintézkedésként a fertőzöttek számának csökkentése érdekében. Egy hasonló kérelmet az uralkodó tavaly októberben elutasított. Ellenzéki vezetők már akkor azt kifogásolták, hogy a kormányfő így akar hatalmon maradni.
Malajzia alkotmányos monarchia, a király szerepe nagyrészt ceremoniális jellegű, ugyanakkor a szükségállapot, illetve a rendkívüli állapot kihirdetéséről ő dönt.

Az ellátórendszer az összeomlás szélén

Muhyiddin hétfőn országos utazási tilalmat jelentett be, illetve a főváros, Kuala Lumpur és öt tagállam karantén alá helyezését, mondván, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere az összeomlás szélén áll.

A fertőzöttek napi száma a múlt héten rekordokat döntött, a háromezres értéket is meghaladva. A több mint 31 millió lakosú délkelet-ázsiai országban eddig 138 224 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 555-en haltak meg a kórban. A gyógyultak száma 109 115.