Meghalt kedden Bogdan Stanoevici román színész. A Hotnews román hírportál szerint a 62 éves művész, aki a Ponta-kormány egykori minisztere és a Metropolitan Cirkusz igazgatója is volt, a fővárosi Szent Pantelimon kórházban halt bele a koronavírus okozta szövődményekbe. Mint írták, Steanovici tavaly Bukarestben részt vett egy védőmaszkellenes tüntetésen is. Az MTI közölte, hogy kedden 61 éves korában meghalt Florentin Crihalmeanu, Kolozsvár-Szamosújvár görögkatolikus püspöke is, aki január elején fertőződött meg az új típusú koronavírussal, de nem ment kórházba.

Bogdan Stanoevici román színészt még novemberben diagnosztizálták koronavírussal, aminek következtében a kórház intenzív osztályán kezelték. Stanoevici egyike volt azoknak a közszereplőknek, akik élesen kritizálták a hatóságok járvánnyal kapcsolatos döntéseit és intézkedéseit, többek között a kötelező maszkviselést is ellenezte.

Tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy védőmaszkellenes tüntetésen vett részt Bukarestben.

Koronavírusban meghalt a vírustagadó egykori román miniszter.Forrás: Facebook/Bogdan Stanoevici

A színész, aki 2014-ben a román diaszpórával való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter volt, tavaly márciusban, a koronavírus-járvány első hullámának idején egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy ő nem hajlandó maszkot viselni, mivel szerinte az egészségtelen. Úgy vélte, nem szeg törvényt azzal, hogy elutasítja a maszkviselést. A további spekulációk és felesleges támadások elkerülése érdekében most elmondom, hogy elsősorban azért nem viselek maszkot, mert egészséges vagyok. Viseltem ott, ahol nagyon muszáj volt, mert törvénytisztelő polgár vagyok, és akkor mi történt, hát kijött egy herpeszem. Ahogy feltenném a maszkot, ismét bekövetkezne a megfertőződés, és jelenleg nincs időm a fertőzésekre - nyilatkozta tavasszal Stanoevici.

Kolozsvár-Szamosújvár román görögkatolikus püspöke is belehalt a koronavírusba

A helyi görögkatolikus egyház közlés szerint a püspök állapota javult az elmúlt napokban, de kedden hirtelen ismét rosszul lett, egyre nehezebben lélegzett, a riasztott mentősök pedig már nem tudták újraéleszteni. Crihalmeanu 1997-től 2002-ig kolozsvári-szamosújvári segédpüspök volt, 2002-ben nevezték ki püspöknek.

Romániában az ortodox egyház vezetői bejelentették a héten, hogy ők is részt vesznek a koronavírus elleni oltásról szóló országos tájékoztatási kampányban. Az ortodox egyház egyes vezetői hónapokon át fenntartásokkal kezelték a védekezési intézkedéseket és az oltást. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői a Maszol.ro erdélyi hírportál megkeresésére szintén 

egységesen az oltás mellett foglaltak állást.
Tavaly decemberben egyébként készültek Romániában olyan felmérések, amelyek szerint a román lakosságnak csak a 30 százaléka oltatná be magát, ha lehetősége lenne rá.