Egy második világháborús gránát robbant fel egy 12 éves fiú kezében az Egyesült Államokban, a gyerek nem élte túl a detonációt. Az MK2-es gránotot egy régiség kereskedésben vásárolták meg relikviaként, és arról a boltban is úgy tudták, hogy hatástalanítva van.

Meghalt egy 12 éves fiú december 23-án a virginiai Abingdonban, miután felrobbant a kezében egy második világháborús kézigránát - írja a The New York Times. A robbanószert még júniuban vásárolták meg egy az Észak-Karolinai Shallotte-ban található régiség kereskedésben, és azt hitték róla, hogy hatástalanítva van. 

A gránátot egy régiség kereskedésben vásárolták (képünk illusztráció)Forrás: Twitter

A rendőrség közléséből az nem derül ki, hogy a fiú vásárolta-e a gránátot, és az sem világos, hogy a második világháborús fegyver hogyan került a boltba. Az üzlet tulajdonosa azt mondta, hogy ugyanilyen gránátból még egyet adtak el júniusban. A közleményükben azt is hozzátették, hogy nagyon sajnálják a történteket, és hangsúlyozták: azt gondolták, hogy a gránát hatástalanítva van.

Relikviaként adják el

A lapnak egy szakértő azonban azt mondta, hogy számos jele van annak, hogy egy fegyvert hatástalanították. Bob Morhard szerint ilyen lehet például a súly - a hatástalanított gránátok könnyebbek -, illetve hogy miután a robbanószert eltávolítják a gránátból, általában hagynak is rajta egy lyukat, amin keresztül látható, hogy a fegyver belseje üres.

Morhard azt is hozzátette, hogy az üzlet dolgozóinak nem lett volna szabad így átvennie a gránátot, értesíteniük kellett volna hatóságokat, és meggyőződni róla, hogy a fegyvert valóban hatástalanították. 

A szakértő hangsúlyozta, hogy ezek az eszközök könnyen rossz kezekbe kerülhetnek, miután az idős veteránok eladják őket háborús relikviaként.

Ki tudja, hova kerülnek ezután? – tette fel kérdést Bob Morhard.

Az MK2-gránátból több mint 20 millió darabot gyártottak az 1920-as évektől egészen a '60-as évekig. A gránát a biztosíték eltávolítása után három-öt másodpercen belül robban, a detonáció pedig 16 méteren belül halálos.