Szerdán kivégezték Lisa Montgomeryt, aki különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt került siralomházba. A nő elrabolt és megfojtott egy várandós nőt, nyolc hónapos magzatát pedig kivágta a hasából. Hatvannyolc éve ő az első nő, akit szövetségi halálos ítélet alapján végeztek ki az Egyesült Államokban. 

Lisa Montgomeryn azt követően hajtották végre az ítéletet, hogy az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról szóló döntését.A kivégzést méreginjekcióval hajtották vére.Az 52 éves Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta abban, hogy három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot. A bíróság Montgomery mentális állapotára hivatkozva döntött a kivégzés elhalasztása mellett: a nőre méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont nem tudta felfogni az ítélet indoklását, James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát.

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy nőt 1953 óta nem végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján.Jóllehet Kelley Henry, Montgomery ügyvédje azt mondta, védence egyre romló mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy felfogja az ítélet indoklását, az ügyész szerint Montgomery csupán színleli a mentális zavart, rámutatva arra, hogy a tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el.

A nőt az Indiana állambeli Terre Haute börtönben végezték ki.

A BBC azt írja, hogy szemtanúk szerint a kivégzés előtt egy nő odaállt Montgomery mellé, levette arcmaszkaját és megkérdezte, hogy kíván-e valamit mondani utoljára, de ő csak annyit mondott, hogy nem, majd nem szólt semmit.

Lisa MontgomeryForrás: AFP/2004 Wyandotte County Sheriff's Department/-

Áldozatának családtagjai szerint a nő által ekövetett gyilkosság annyira rettenetes, hogy megérdemelte a kivégzést, függetlenül mentális állapotától.

A BBC emlékezetett, hogy Montgomery online ismerekedett meg Bobbie Jo Stinnett-tel. Autóval hajtott áldozata házához, ahol leteperte őt, majd egy kötéllel fojtotta meg. Az anyja hasából kivágott kisbabával kapcsolatban pedig azt mondta a rendőrségnek, hogy ő szülte meg.

Lisa Montgomeryt 2007-ben találták bűnösnek és ítélték halálra.