Az 1920-as és 1990-es évek között kisbabák ezrei haltak meg az egyedülálló nők és gyerekeik részére kialakított ír intézményekben - derítette ki egy független vizsgálóbizottság. Eamon Martin érsek, az ír katolikus egyház vezetője bocsánatot kért, amilyen ilyen állapotok uralkodtak az egyházi szervezetek vezetése alatt álló otthonokban.

Eamon Martin érsek méltatta, hogy a vizsgálóbizottság jelentése fényt derített "az egyházi és a társadalmi élet eme sötét fejezetére".

"Elismerem, hogy az egyház nyilvánvalóan része volt annak a kultúrának, amelyben az embereket gyakran megbélyegezték, bírálták és elutasították" - jelentette ki az érsek a jelentésben foglaltakra utalva, miszerint az egyedülálló nők és gyermekeik részére kialakított intézményekben az 1920-as és 1990-es évek között csecsemők ezrei hunytak el. Ezért, illetve a maradandó sebekért és érzelmi károkért őszintén bocsánatot kérek a túlélőktől és mindazoktól, akiket személyesen érintenek a felfedett tények - tette hozzá.

"Mintegy kilencezer gyermek halt meg a vizsgált otthonokban, ami nagyjából 15 százaléka az otthonokban elhelyezett gyerekeknek" - áll a kedden közzétett jelentésben. Halálozások fő okaként légúti betegségek, illetve bélrendszeri gyulladások lettek feltüntetve. Az anyaotthonokban a kor társadalmában számkivetettnek számító egyedülálló nők éltek gyermekeikkel. A létesítmények állami ellenőrzés alatt álltak, de egyházi szervezetek vezették őket. A dokumentum megállapításai szerint a szakszerű személyzet hiánya párosítva az anyaotthonokban született gyermekek sorsa iránti általános érdektelenséggel nagyban hozzájárult a borzasztóan magas csecsemőhalandósághoz.

A vizsgálóbizottság szerint az 1960-as évek előtt a törvénytelennek számító gyerekek nagyobb valószínűséggel haltak meg ezekben az otthonokban, mint azok falain kívül.

"Rendkívül kegyetlen volt a nők számára, akiket mind komoly diszkrimináció sújtott" - olvasható a jelentésben. Az anyaotthonokban élő nők gyakran nemi erőszak miatt estek teherbe, mások egészségügyi, vagy pszichikai problémákkal küszködtek.