Szerdán nem egész 5 000 adag koronavírus-vakcina érkezett a Moderna gyártójától Szlovákiába - számolt be az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalra (SÚKL) hivatkozva az Új Szó. A felvidéki hírportálon beszámoltak arról is, hogy kedden több mint 3500 fertőzöttet regisztráltak az 5 és fél milliós országban, amellyel két közös határátkelőjét is lezárja ma éjféltől Ausztria. 

Mint írták, összesen 48 csomagról van szó, minden doboz tíz fiolát tartalmaz, és minden fiolában tíz adag oltóanyag van.

Kedden Magyarországra is megérkezett az első Moderna-szállítmány.Forrás: KORONAVIRUS.GOV.HU

Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter a szállítmány kapcsán megjegyezte, hogy ez már a második Covid-19 elleni vakcina az országban, és amint felvették az oltóközpontok rendszerébe, azonnal megkezdik vele az oltást. A pozsonyi egészségügyi tárca egy videót is közzétett a Moderna-védőoltás érkezéséről.

Szlovákiában eddig, csakúgy mint a szomszédos EU-tagországokban eddig a Pfizer – BioNTech konzorcium által kifejlesztett védőoltással oltottak. A korona.gov.sk kormányzati tájékoztatási portálon elérhető információk szerint hétfőig 31 785 személy oltatta be magát az országban.

Több mint 3500 új megbetegedést regisztráltak Szlovákiában

Az 5 és fél milliós országban PCR-tesztekkel 3 576 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki kedden . A gyógyultak száma 3 273-mal, a halálos áldozatoké pedig 61-gyel emelkedett az elmúlt 24 órában - derül ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) weboldalán közzétett adatokból.

A gyógyultak száma is nőtt, a tegnapi nap folyamán újabb 3 273 személyt nyilvánítottak egészségesnek, így Szlovákiában már 157 028-an épültek fel a betegségből.

Szlovákiába 4800 ember beoltására elegendő Moderna-vakcina érkezett első körben.Forrás: AFP/Joseph Prezioso

Az újjonan meghalt 61-gyel, a koronavírus halálos áldozatainak száma 3 163-ra nőtt.

A betegséggel összefüggésben 3 322 személyt ápolnak kórházakban.

238 beteget az intenzív osztályokon kezelnek, 253 ember pedig mesterséges lélegeztetésre szorul.

Beoltanak egy egészségügyi dolgozót a nyitrai kórházban 2020.12.27-én. Szlovákiában a nyitrai járás az egyik legfertőzöttebb régió.Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Éjféltől két, Szlovákiával közös határátkelőjét is lezárja Ausztria

Szerdáról csütörtökre virradóan Ausztria két, Szlovákiával közös határátkelőt is lezár a koronavírus terjedésének megállítása érdekében.

Védőmaszkot viselő nők futnak a pozsonyi Új Hídon a tavaszi első hullám idején.Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Ausztria ma éjféltől határozatlan időre teljesen lezárja az Angern an der March -  Záhorská Ves kompátkelőt, és a Dévényújfalut és Schlosshof községet összekötő Szabadság kerékpárhidat is - számolt be a bécsi döntésről szerdán Veronika Martiniaková, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője.