Az elmúlt napokban megint megfigyelték a Denník N oknyomózó újságíróját, Monika Tódovát. A titkos megfigyelés tényét, illetve a Tódová lejáratását célzó kísérletet közvetett módon, de megerősítette furcsa módon a Smer párt elnöke, a háromszoros volt szlovák kormányfő Robert Fico is egy kommentárjában -  írja az érintett lap cikke alapján a Paraméter.sk felvidéki hírportál.

Monika Tódová pár napja is gyanús autókra lett figyelmes, amelyek nemcsak otthonánál, hanem a magas-tátrai üdülőnél is megjelentek, ahova az újságíró a családjával utazott január elején. A bártfai (Bardejov) rendszámú kocsi legalább két napig állt az hétvégi ház előtt, benne pedig naponta 8 órán át ült egy ismeretlen férfi, aki közben fotókat is készített.

Később egy másik autó is megjelent az üdülő előtt, ezúttal pozsonyi rendszámmal. Az előző autót és a benne ülő férfit sikerült is lefotóznia Tódovának, ezután az üdülő tulaja értesítette a rendőrséget, akik ki is mentek a helyszínre. A Monika által készített fotókat az őt megfigyelő egyik férfiről, és annak igazoltatásáról itt nézheti meg.

A hétvégi ház tulajdonosa értesítette a rendőröket, akik a bártfai autó sofőrjét meg is büntették a kijárási korlátozás megszegése miatt, a pozsonyinak viszont sikerült elmenekülnie. Nem tudom, kik voltak, a rendőrség pedig nem mondta meg a nevüket

- idézi a Denník N Tódovát, aki szerint egyértelmű, hogy titokban követik és megfigyelik őt.

A szlovák belügyminiszter azonnali vizsgálatot rendelt el a szlovák oknyomozó újságírónő megfigyelési ügyében. Tódová után nem először szagláztak ismeretlenek.Forrás: INSTAGRAM/TODOVAMONIKA

Az újságírót korábban valószínűleg a szlovák fővárosban is megfigyelték, ugyanis ott is észrevette a pozsonyi rendszámú autót, ugyanazt, amely a Magas-Tátrába is követte. Monika Tódová megfigyelését, illetve az egészségügyi dokumentációjába való betekintését azzal a céllal, hogy lejárassák, szerdán közvetlenül megerősítette Robert Fico volt miniszterelnök, a Smer elnöke, aki a Denník N-hez eljuttatott kommentárjában írt az ügyről- olvasható a napilap beszámolójában.

A két nagy barátnő 2020. december 21-én közösen ment PCR-tesztre. Ebben nem is lenne semmi különös, ha nem életre szóló barátságról lenne szó a Denník N újságírója, Monika Tódová és a Specializált Büntetőbíróság bírónője, Pamela Záleská között - kezdte Fico a kommentárját. A háromszoros kormányfő azt is megemlíti az írásában, hogy Tódová nemrég kirándulni volt.

Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, a Smer párt elnöke úgy tűnik meglepően jól informált Tódová mozgásáról.Forrás: (MTI/AP/TASR/Dano Veselsky)

December 21-én valóban PCR-teszten voltam. Nem akartam veszélyeztetni az édesanyám életét karácsonykor, ezért magam fizettem ki. Honnan tudja ezt Fico? Megszerezte az orvosi dokumentációm? - tette fel a kérdést az újságíró. Tódová arra is kitért, hogy a munkája során valóban gyakran találkozik rendőrökkel, ügyészekkel és bírókkal. Néhányukkal évek óta ismerjük egymást, interjúkat készítek velük, érdeklődöm a munkájuk, különböző ügyek, emberek iránt, hisz ez a munkám. Mit gondol Fico, ha valakivel találkozom, akkor már irányítom is őt? Lehet, hogy az ő világában ez így működött

- jegyezte meg Tódová, aki 2019-ben az év újságírója díját vehette át Szlovákiában.

Fico nem válaszolt arra a kérdésre, honnan tudja, hogy Tódová mikor volt PCR-teszten. Ján Mazgút, a Smer szóvivője szerdán közösségi oldalán azt írta, Fico nem tudja, hogy Tódovát megfigyelik-e.

A Smer elnöke a kommentárjában egyébként PR-nak minősítette Tódová egy tavaly áprilisi interjúját Záleská bírónővel, amelyben szerinte előre egyeztették a kérdéseket. A Denník N szerint ugyanakkor nem véletlen, hogy Fico támadja Tódovát és Záleská bírónőt, aki két éve dolgozik a Specializált Büntetőbíróságon, azóta pedig több olyan személy vizsgálati fogságba helyezéséről döntött, akik Fico kormányzási idején voltak pozíciókban.

Ilyenek például Dusan Kovácik volt speciális ügyész, Milan Lucanský korábbi országos rendőrfőkapitány, aki azóta az eperjesi fogdájában öngyilkos lett, vagy a Penta Beruházási Holding társtulajdonosa, Jaroslav Hascák.

Az exminiszterelnök a Soros-féle világnézetről, valamint az ESET biztonsági cég, és az amerikai titkosszolgálat közti állítólagos kapcsolatról is írt.

A Denník N cikkében megjegyzik, hogy Fico kommentárja által egyértelmű, hogy a Tódová teszten való részvételéről származó információkat, amelyek nem nyilvánosak, és orvosi titoktartásnak kellene védenie, az újságíró lejáratására használja

Tudjuk, hogyan végződött az újságírók megfigyelése Robert Fico kormánya alatt. Gondolok itt a többi között a Ján Kuciak gyilkosságra. Akkor is "csak" azt akarták megtudni, hogy az újságírók kivel találkoznak. Akkor is Marian Kocner  szlovák építőipari nagyvállakozó, akit Ján Kuciák meggyilkolásának megrendelőjeként elítéltek  "csak" olyan dolgokat keresett az újságírókról, amelyekkel lejárathatja. Robert Fico összeesküvés-elméleteket sző igazságügyi-médiai csoportokról, Sorosról, az ESET-ről és az amerikai titkosszolgálatról. Inkább érdemes azt szem előtt tartani, hogy mi derült ki a vizsgálatokból. Hisz ma már mindenki tudja, hogy Fico ideje alatt a maffia uralkodott itt, az emberei közül pedig többen már börtönben ülnek, vagy meggyanúsították őket - nyilatkozta a történtekkel kapcsolatban a Denník N főszerkesztője, Matus Kostolný. A hatalmas felháborodást keltő Kuciak-gyilkosságról korábban az Origón is folyamatosan beszámoltunk.

A cikk megjelentését követően Roman Mikulec belügyminiszter a közösségi oldalán közölte, azonnal elrendelte  a Monika Tódová megfigyelésével kapcsolatos eset kivizsgálását. A "Kocner-kommandó" által a közelmúltban megfigyelt újságírók esetének fényében ezek az információk különösen nyugtalanítóak. Az újságírók megfigyelésére vagy megfélemlítésére irányuló bármilyen tendencia, vagy annak jele abból a célból, hogy elhallgattassák őket, a mai társadalmunkban teljesen elfogadhatatlan. Ezért elrendeltem a mostani ügy haladéktalan kivizsgálását - írta bejegyzésében a szlovák belügyminiszter.

A lap felidézi, hogy nem ez volt az első eset, amikor más újságírók mellett Tódovát is megfigyelték. Mára bebizonyosodott, hogy 2017-ben Marian Kocner megbízására Peter Tóth, volt szlovák titkosszolgálati ügynök szervezte meg Monika megfigyelését is, amely megközelítőleg négy hétig tartott.