Februárban engedélyezhetik az orosz vakcinát az Európai Unióban

Vágólapra másolva!
Oroszország a jövő hónapban hivatalosan kéri az Európai Uniótól a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina jóváhagyását - közölték az orosz illetékesek a Reuters jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Hamarosan közzéteszik az oltóanyag ellenőrzött eredményeit, ezek bizonyítják magas hatékonyságát - mondta Kirill Dmitriev, az orosz állami alapkezelő (ők finanszírozták a vakcina előállítását) vezetője.

A Szputnyik V-t hét országban gyártják, és valószínűleg kilenc országban hagyják jóvá januárban. Argentínában, Belaruszban és Szerbiában már oltanak vele.

Német sajtóhírek szerint az elmúlt napokban Angela Merkel német kancellár is arról győzködte Vlagyimir Putyint, hogy az oroszok kérjék a vakcina engedélyezését. Az AstraZeneca pedig december 8-a óta tárgyal az együttműködésről az orosz vakcina gyártójával. Az Európai Bizottság kedden ismerte el, hogy az Európai Gyógyszerügynökség előzetes tárgyalásokat folytatott a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V gyártójával, és arra ösztönözte őket, hogy nyújtson be kérelmet.