Újabb brüsszeli kudarc: csökkenti a Pfizer az európai vakcinaszállítmányt

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
Scientist in medical research facility researching for Covid-19 vaccine.
Vágólapra másolva!
A Reuters értesülései szerint a Pfizer átmenetileg kevesebb vakcinát fog szállítani Európába, mivel bővítik a gyártói kapacitást.
Vágólapra másolva!

A Norvég Közegészségügyi Intézet (FHI) arról adott ki tájékoztatást, hogy a Pfizer kevesebb vakcinát fog majd szállítani Európába, mivel évi 1,3 milliárd dózisról 2 milliárdra bővítik a gyártási kapacitásukat.

Az FHI szerint ez minden európai országot érinteni fog, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer mikor tudja ismét folytatni a gyártást a maximális ütemben.

A Pfizer szerint a januári és a februári szállítmányok mennyiségére mindez biztosan negatív hatást fog gyakorolni, és csak február végén, március elején áll vissza a rend, és onnantól majd a számításaik szerint nagyobb adagokat is képesek lesznek kézbesíteni.

Illusztráció Forrás: AFP/Monty Rakusen

Norvégia ugyan nem uniós tagállam, azonban Svédországnak köszönhetően jut nekik az uniós mennyiségből, ezért érintettek az ügyben. Svédország több vakcinát vásárol, mint amire szüksége van, ezekből pedig Norvégiának is ad.

A Reutersnek nyilatkozó európai döntéshozók kiemelték, hogy már eddig is a vártnál kevesebb vakcinát kaptak, most pedig még inkább bizonytalanná vált a szállítmányok jövője.

Brüsszel ismét hibázott, hiszen nem rögzítették megfelelően a vakcinákra kötött szerződést.

Mindemellett az oltóanyagok engedélyeztetése is rendkívül lassan halad az unióban, ez pedig tovább nehezíti a helyzetet.