Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

Ausztria, Bécs, COVID-19, koronavírus
VIENNA, AUSTRIA - DECEMBER 29: People walk past a pharmacy, which offers quick Coronavirus testing, as third partial lockdown imposed due to the pandemic allowing only shops for essential supplies to be open in Vienna, Austria on December 29, 2020. David Visnjic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Abból kell kiindulnunk, hogy Ausztria is jelentős mértékben érintett a brit koronavírus-mutáció által - jelentette ki Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Ausztriában

70-100 gyanús esetet találtak a napokban,

amelyek DNS-meghatározása még folyamatban van, de Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter utalt arra: egész Európában riasztó a helyzet a brit mutáció széles körű terjedését illetően, és úgy tűnik, hogy Ausztria is jelentősen érintett. Amíg ezen esetek kiértékelése zajlik, Ausztria érvényben tartja a már bevezetett intézkedéseket: így a szigorított határellenőrzéseket, a meglévő beutazási korlátozásokat, valamint a Nagy-Britanniából és Dél-Afrikából érkező repülőgépek leszállási tilalmát.

- hangsúlyozta a tárcavezető, egyúttal bejelentette a laboratóriumi kapacitások kiszélesítését. "Noha ez a mutáció 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, mint az eredeti, akkor is jó hír, hogy a betegség lefolyása nem súlyosabb, illetve a meglévő járványvédelmi intézkedések, mint a maszkviselés és a távolságtartás a mutáns vírus ellen is védenek" - tette hozzá.

Emberek egy gyógyszertár előtt Bécsben december 29-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/David Visnjic

A teljes zárlat január 25-ére tervezett feloldásáról, illetve annak lehetséges meghosszabbításáról szólva a miniszter elmondta, hogy az intézkedések hatásosak, a megbetegedési és halálozási számadatok csökkenő tendenciát mutatnak, de

"Az adatok elemzése folyamatban van, és éppen a zárlat utáni időszak kidolgozásán fáradozunk" - tette hozzá Anschober.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1528 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 390 788 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2042, az intenzív kezelésre szorulók 337-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 66-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6987-ra emelkedett.